Volledig scherm
Drie modellen showden gisteren in villa De Vier Jaargetijden diverse fraaie combinaties duurzame kleding, geschikt voor vrijwel elke gelegenheid. © Beeld Werkt

Tilburgse mode-ontwerpster wil met duurzame kleding tij keren in 'verzwelgende mode-industrie'

TILBURG - Mensen schaffen een groter huis aan om er hun inloopkast in kwijt te kunnen en kleding die nu in de winkel hangt is over een half jaar al ouderwets. Die omvang en snelheid zijn absurd, vindt de Tilburgse modeontwerpster Marieke Flipse, en ze plegen een enorme aanslag op het wereldmilieu. 

Want de mode-industrie verzwelgt en vervuilt water en baart een enorme afvalberg. ,,Hoe is het tij te keren?", vroeg ze zich af.

Haar antwoord is niet het enige mogelijke, maar wel een die op z'n minst bewust maakt: één outfit waar je bij wijze van spreken je hele leven mee toe kunt. Bestaande uit 10 kledingstukken waarmee je wel 40 combinaties kunt maken, en die alles dekken. ,,Van een zakelijke meeting tot een zomerdag op het strand."

Drie jonge modellen showden ze zondag in villa De Vier Jaargetijden. Legging, jurk, sleep dress, pantalon, tuniek, trui, rok, vest, jas en bodywarmer. De collectie heeft om nog een reden een duurzaam karakter: ze is volledig gemaakt van gerecycled materiaal. 

Bedrijfstextiel

Niet alleen Flipse is bezig met duurzaamheid. Uit afgedragen bedrijfskleding en petflessen maakt Schijvens Corporate Fashion in Hilvarenbeek nieuwe kledingstukken.

Altijd al deed Schijvens in Hilvarenbeek in bedrijfsoutfits, maar sinds dit jaar maakt 'circulaire kleding' deel uit van de productie. Als enige in Nederland, zegt Shirley Schijvens (41), directeur en mede-eigenaar van het bedrijf uit 1863.

Schijvens kwam uit op een combinatie van gebruikt textiel en petflessen. ,,We kregen het technisch onder controle. Onze garens bestaan nu uit een combinatie van gehakseld en vervezeld textiel met granulaat uit petflessen. Daaruit ontstaat een lont en van daaruit ontstaat garen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg