Volledig scherm
© Thinkstock

Tweede deel Alphenseweg in Gilze aangepakt voor ruim 1 miljoen

GILZE - De Alphenseweg in Gilze ondergaat een metamorfose. In overleg met bewoners heeft de gemeente een plan opgesteld waarmee de tweede fase, het deel tussen de Hengelstraat en Lochtstraat, in september dit jaar begint. Er is bijna 1,1 miljoen euro nodig.

De weg wordt door het aanbrengen van verkeersplateaus omgevormd tot een straat waar de maximale snelheid van 50 naar 30 kilometer per uur gaat. Het asfalt op de hoofdweg en beide parallelwegen verdwijnt. Daarvoor in de plaats brengt de gemeente nieuw gebakken klinkers aan. Nutsbedrijven zijn doende kabels en leidingen te verleggen. De riolering verkeert in goede staat, maar gaat wel op de schop. Het hemelwater, afkomstig van daken van woningen en de kolken in de straat, wordt afgekoppeld van het riool en via een infiltratiesysteem direct in de bodem gebracht.

Facelift

Het groen in de straat krijgt een flinke facelift. De bestaande laanstructuur wordt versterkt door 21 nieuwe bomen te planten. Dat zijn andere soorten dan de aanwezige zomereik om zo meer variatie aan te brengen en meer voedsel voor insecten en vogels aan te bieden. Aan de Hengelstraat komt een insectenhotel en nestkasten voor vogels worden opgehangen.

In de groenstroken legt de gemeente een wandelpad aan van halfverharding. Deze halfverharding bestaat uit het gesteente Olivijn dat het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) op kan nemen. Door dit toe te passen, wordt CO2-uitstoot verminderd. 

De gemeenteraad bespreekt dinsdag het plan in de commissie Ruimte. De derde fase van de Alphenseweg wordt geïntegreerd met de inrichting van het schoolplein van basisschool De Wildschut en de herinrichting van De Heuvel in Gilze. Een voorstel hiervoor volgt later.

In samenwerking met indebuurt Tilburg