Laatste raadvergadering voor waarnemend burgemeester Harrie Nuijten. Jan van de Wouw (r) heeft zojuist de ambtsketen overgenomen van Harrie Nuijten.
Volledig scherm
Laatste raadvergadering voor waarnemend burgemeester Harrie Nuijten. Jan van de Wouw (r) heeft zojuist de ambtsketen overgenomen van Harrie Nuijten. © Jeroen Verhelst

Uitspraak Van de Wouw tijdens installatie nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek ongepast, maar: ‘streep eronder’

HILVARENBEEK - Achteraf mag het eigenlijk geen naam hebben. En toch moest het gezegd worden maandagavond tijdens het presidium, zo vonden enkele fractiewoordvoerders in Hilvarenbeek. De toespraak van CDA’er Jan van de Wouw tijdens de installatie van de nieuwe burgemeester was niet helemaal gepast. ,,We hebben er goed over gesproken en de kou is uit de lucht", liet burgemeester Evert Weys zelf na afloop weten. 

Na de installatie hangen zijn vrouw Suzanne (L) en de gemeentesecretaris Frank Jansen de ambtsketting bij burgemeester Weys recht.
Volledig scherm
Na de installatie hangen zijn vrouw Suzanne (L) en de gemeentesecretaris Frank Jansen de ambtsketting bij burgemeester Weys recht. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Het was een verrassende uitspraak die Van de Wouw deed. Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad mocht hij de ambtsketting bij Weys omhangen nu bijna twee weken geleden. ,,We hebben drie vakmensen als wethouder, maar de binding en verbinding met de gemeenteraad is niet optimaal. Wij willen voor de toekomst wel wethouders die binding hebben met deze gemeente", gaf Van de Wouw een politieke en ook wel beladen boodschap mee. 

‘Een leermomentje’

Ongepast om juist tijdens de installatie van de burgemeester daarvoor een podium te pakken, vonden onder meer Cees van Hoof (Gemeenschapslijst) en Gon Boers (HOI Werkt). Vandaar dat ze daar maandagavond op terug wilden komen in het presidium, de vergadering waar de fractievoorzitters de politieke agenda bepalen. ,,Al was het maar als een leermomentje", vindt Van Hoof. 

,,Het was een besloten vergadering en ik kan daar dus niet te veel details over naar buiten brengen. Duidelijk was wel dat wat iedereen betreft een streep onder de kwestie kan", benadrukte Weys.  

Van de Wouw zelf wilde maandagmiddag de zaak niet groter maken. ,,Ik wacht het af. Ik zeg daar verder niks over.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg