Volledig scherm
Sporthal Achter de Tuintjes in Gilze (archieffoto). © Pix4Profs/René Schotanus

Verbouw sporthal Achter de Tuintjes in Gilze valt miljoen duurder uit

GILZE - Het opknappen en deels herbouwen van sporthal Achter de Tuintjes in Gilze en het aanpakken van de buitenruimte rond de hal pakken een stuk duurder uit dan eerder ingeschat. Eind november stond de teller voor puur de sporthal op 2,3 miljoen, nu gaat de gemeente uit van een totaalbedrag van tussen 3 tot 3,5 miljoen euro.

Een en ander valt op te maken uit het projectplan dat is opgesteld en onlangs naar de gemeenteraad is gestuurd. Hoe hoog de daadwerkelijke bouwkosten zullen zijn blijft onzeker, waarschuwt het college van B en W. ,,Op dit moment is een zeer globale inschatting gemaakt van alle kosten. Het risico bestaat dat de kosten hoger uitvallen", aldus het college. 

Asbest

Het hangt onder meer af van welk bedrag er uit de aanbesteding van de werkzaamheden rolt. Ook wordt bekeken welke wensen de gebruikers van de sporthal hebben en worden er nog afspraken gemaakt over hoe hoog hun jaarlijkse bijdrage (huur) is voor de exploitatie van de hal. Bovendien dateert de sporthal van 1994 en bestaat het risico van aanwezigheid van asbest. Verwijdering daarvan werkt kostenverhogend. Reden dat er nu een bandbreedte is aangegeven (3 tot 3,5 miljoen) waarbinnen de bouwkosten waarschijnlijk zullen blijven. 

Kort en goed komen de plannen erop neer dat Achter de Tuintjes fors wordt gerenoveerd. De bestaande laagbouw gaat plat en wordt vervangen door nieuwbouw. De buitenkant van de hal wordt gepimpt, vanuit de horecagelegenheid komt zicht op de zaal en er komen extra bergruimte en kleedkamers. Ook de buitenruimte en de parking worden aangepakt.

Wensen en ideeën

De komende maanden worden gebruikt om alle wensen en ideeën te verzamelen en om te zetten in een plan. Daarbij houdt de gemeente ook tegen het licht op welke manier het aanbestedingstraject loopt en hoe het beheer en de exploitatie van de sporthal in de toekomst gaan. Een en ander gebeurt in nauw overleg met de gebruikers en de omwonenden.

In juni moet het plan klaar zijn en wordt het aanbestedingsproces begonnen. Kort daarna moet duidelijk worden wie de bouwplannen uitvoert en kan het opknappen van Achter de Tuintjes beginnen. Naar schatting duren de werkzaamheden ongeveer een jaar. B en W verwachten in oktober 2021 de vernieuwde sporthal te kunnen heropenen.

  1. Respect voor het besluit van Bert Schellekens tijdens afscheid van de raad

    Respect voor het besluit van Bert Schelle­kens tijdens afscheid van de raad

    GOIRLE - Als een ‘Alice in Wonderland’ had Bert Schellekens zijn eerste tijd als wethouder in Goirle ervaren. Na 1 jaar en negen maanden moest hij toegeven niet in dat land thuis te horen. ,,Al je enthousiasme ten spijt", zo zwaaide burgemeester Mark van Stappershoef Schellekens dinsdagavond uit. Schellekens zelf keek toch in tevredenheid terug. ,,Hoewel ik er wel verschrikkelijk van baal dit besluit te moeten nemen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg