Waar ga jij vandaag op stemmen? Dit zijn de bekendste stemwijzers

Bij de Europese Verkiezingen 2019 stemmen we op kandidaten van Nederlandse partijen, maar in het Europees Parlement maken deze Nederlandse politici deel uit van Europese fracties.

Dat kan het lastig maken om je stem te bepalen. De politieke agenda’s van onze kandidaten komen niet altijd overeen met de standpunten van hun Europese fracties. Gelukkig zijn er meerdere kieswijzers en stemwijzers om de kiezer te helpen

Aan de hand van 30 stellingen kom je met de vertrouwde StemWijzer van ProDemos achter je politieke voorkeur. Met de stemwijzer van citisens en NU.nl ontdek je welke partijen het beste bij jou passen aan de hand van stellingen.

Aan de hand van wat partijen doen, en niet naar wat ze beloven in campagnes, maak je de Stemchecker van De Volkskrant. Voor jongeren is er een speciale jongeren kieswijzer van IZI solutions en NJR. En VPNgids.nl vroeg de partijen naar hun standpunt over privacy.

Europese stemwijzer

Kom erachter welke politici, partijen en Europese politieke groepen bij je passen met ‘match your vote’ van vijf Europese organisaties. De stellingen gaan over 25 keuzes die leden van het Europees Parlement hebben gemaakt in de laatste vijf jaren.

Even genoeg van de stemwijzers? Via de quiz van het Europese Parlement kun je je kennis over de EU testen.

Volledig scherm
© GinoPress B.V.

In samenwerking met indebuurt Tilburg