Plastic folie moet langs de Heuvelstraat in Moergestel de eikenprocessierups een halt toe gaan roepen
Volledig scherm
Plastic folie moet langs de Heuvelstraat in Moergestel de eikenprocessierups een halt toe gaan roepen © Tom Tacken

Waarschuwing Tilburg: ‘Plastic en plakstrips werken averechts in strijd tegen jeukrups’

TILBURG - Veel mensen kiezen in de strijd tegen de eikenprocessierups voor verkeerde methodes. De gemeente Tilburg ziet dat bomen met plasticfolie zijn ingepakt. Soms zijn daarbij zelfs plakstrips (lijmbanden) gebruikt. ,,Fijn dat je wilt helpen, maar dit werkt helaas averechts", waarschuwt de gemeente op social media.

Volgens de gemeente zorgt dit voor stress bij de rupsen, waardoor ze hun brandharen loslaten. En die zorgen juist voor de jeuk. ,,Ook is het plastic slecht voor de boom, het milieu en allerlei dieren die op en van de boom leven", legt ze uit. ,,Aan de plakstrips blijven bijna alle nuttige insecten plakken, maar ook vogels en vleermuizen.”

Volledig scherm
© Gemeente Tilburg

Natuurlijke vijanden

De gemeente laat de plasticfolie en plakstrips overal verwijderen. Volgens haar kunnen mensen op andere manieren wel helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups. ,,Hang een nestkastje (vogels leggen binnenkort voor de tweede keer een ei) of plant bloemenmengsels om de natuurlijke vijanden zoals de meesjes en de sluipwerp te stimuleren.”

Volledig scherm
© Thinkstock

In samenwerking met indebuurt Tilburg