Volledig scherm
De laatste repetitie voor het afstudeerproject van Vera Boonman (met de rode ballon). © Beeld Werkt

Wachten op Piet Gerrits die niet kwam: een journalistiek experiment over het verzet in Tilburg

TILBURG - Een nieuwe vorm van journalistiek, noemt ze het. Vera Boonman, afstuderend studente journalistiek in Tilburg, kwam bij haar zoektocht om een verhaal op een andere manier te vertellen uit op 'performance journalistiek'. Op vier plaatsen in de stad zijn donderdag korte eenakters over het verzet in Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog te zien, gespeeld door negen acteurs.

Boonman (21) combineert in het experiment haar voorliefde voor theater, geschiedenis en journalistiek. Tussen haar twaalfde en achttiende speelde ze theater in Rucphen, het dorp waar ze opgroeide. Ze houdt van geschiedenis en toen ze iemand tijdens een lezing hoorde vertellen dat 'games de opera's van deze tijd zijn', begon ze na te denken. ,,Ik wilde een multimediaal verhaal op de plekken waar de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden."

De gebeurtenissen haalde ze uit het Regionaal Archief in Tilburg waar ze vier opvallende verzetsdaden uitzocht. Ze schreef teksten voor de monologen en dialogen van de acteurs en schreef ook een tekst over de achtergronden van de verzetsdaden die op een smartphone via de site van het Brabants Dagblad zijn te lezen.

Met hulp van vrijwillige amateurtoneelspelers en regisseur Sjef Smid geeft Boonman haar verhaal vorm. Tussen 13.00 en 16.30 uur en tussen 19.00 en 21.30 zijn er doorlopende voorstellingen: in de Vrijheidstuin, op de vijfsprong en in de Willem II Straat en het Stadhuisplein. 

Afstudeerproject
Onder de aandachtige toeschouwers zullen ook haar docenten van de Fontys Hogeschool voor de journalistiek bevinden. Want het experiment is Boonmans afstudeerproject. ,,Ik weet na afloop van de uitvoering nog niet of ik geslaagd ben. Dat hoor ik pas op 6 juli." Maar voor de Tilburgse is het project al geslaagd als mensen geïnteresseerd luisteren en ze zich er bewust van zijn feit dat het fascisme ook zo weer kan terugkeren. ,,Maar natuurlijk wil ik ook heel graag afstuderen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg