Wandelen door kleurrijk Tilburgs dwaalgebied: van zot Joke via violist naar dichteres

TILBURG - Het Tilburgse dwaalgebied biedt een rijke variatie aan bijzondere panden, maar ook aan bekende en bijzondere personen. Er kwamen er zaterdag heel wat voorbij tijdens twee eerste begeleide wandelingen.

Volledig scherm
Violist Jan-Willem Vis geeft een concertje aan zijn voordeur in het Tilburgs dwaalgebied. © Jan van Eijndhoven

Ooit geweten waardoor ‘zot Joke', een van de meeste kleurrijke en bekendste Tilburgers van de vorige eeuw, zijn ‘verstand verloren heeft?’. Dat de vader van Ivo de Wijs een traiteurszaak had in de Tuinstraat waar een later ‘wereldberoemde’ Oisterwijkse kok zijn eerste lekkernijen maakte? Waar tante Riet - die van Marc-Marie Huijbregts - woonde? 

Het kwam zaterdagmorgen allemaal voorbij in twee eerste begeleide wandelingen van Stadsgidserij Tilburg en de Dwaalgroep. Voerden zij bezoekers vorig jaar letterlijk door de voordeur naar de achtertuin van bijzondere panden in dat deel van de binnenstad, ditmaal was de focus gericht op bijzondere bewoners, van nu en van weleer. Tijdens een wandeling door de historie van het Dwaalgebied werden bezoekers vergast op een reeks mooie ontmoetingen. 

Herkansing op 26 oktober

Zo gaf violist Jan-Willem Vis een concertje in de voordeur van zijn woning in de Langestraat en droeg dichteres Karla Witjes op een verstilde plek onder een Pauwlonaboom voor uit eigen werk. Muzikant Berrie Kolmans liet zien hoe binnenstadskinderen in CulTuurhuis Monopole op speelse wijze kennis maken met muziek, dans en theater en zondagsschilder Thomas Leeuwenberg heette bezoekers welkom in zijn antiquariaat de Rijzende Zon.  

Een slordige tachtig deelnemers trokken beide eerste wandelingen op zaterdag. Je kunt er maandag in het Brabants Dagblad meer over lezen. Op 26 oktober wordt dezelfde  wandeling nog driemaal verzorgd. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg