Volledig scherm
Het Torenpad, met monumentale status doorsnijdt, het oude centrumplan van Moergestel. Links liggen de percelen van de families Ketelaars en Van Hulten. © Tom Tacken

Weer een stukje uit het gestrande centrumplan voor Moergestel: 5 kavels ‘in het midden’

MOERGESTEL - Een centrumplan voor Moergestel: 200 woningen in het groene hart dat door het Torenpad wordt doorsneden. Dat masterplan strandde tien jaar geleden ergens tussen 19 grondeigenaren, de gemeente en plaatselijke aannemers.

In delen ging het uiteenvallen. Een volgend stukje ligt momenteel ligt bij de gemeente Oisterwijk ter inzage. De Oisterwijkse projectontwikkelaar Patrick aan de Stegge heeft daartoe grond aangekocht van de familie Smolders. 

Aan de Stegge wil aan particulieren vijf kavels gaan slijten, waarop ze vervolgens zelf hun vrijstaande woningen kunnen gaan bouwen.

Klein wijkje

Het kleine wijkje is straks volgens plan te bereiken via de Prinses Margrietstraat. Aan die kant wisten de bedrijven Janssen en Op ‘t Hoog, samen Aannemers Combinatie Moergestel (ACM), al 9 patiowoningen te bouwen. De voormalige ouderensoos Roozendries maakte er plaats voor.

Volledig scherm
Het gestrande plan van de families Smolders, Ketelaars en Van Hulten.

Zes jaar geleden presenteerde de familie Smolders samen met die van Ketelaars en Van Hulten nog een gezamenlijk plan voor hun graspercelen tussen de Prinses Margrietstraat en het Torenpad. Er zouden 17 grondgebonden woningen kunnen komen, voor een deel huur.

Gebrek aan medewerking

Toenmalig adviseur Frank van Oers laat weten dat het plan stuitte op gebrek aan medewerking van de gemeente. Volgens hem beraden de families Ketelaars en Van Hulten zich nog op plannen voor hun grond, aan de kant van het Torenpad. 

Aan dat voetpad, tussen Korenstraat en Kerkstraat, heeft de gemeente een monumentale status toegekend.

Het plan van Aan de Stegge heet Moergestels Midden, wat doet denken aan de appartementen van Moers Midden aan de andere kant van het voormalige centrumplan. 

Moers Midden II bijna klaar

De Vughtse woningcorporatie Woonwijze trok daar op het terrein van schoenfabriek AvanG aan de Schoolstraat zijn plan. In 2018 droeg Woonwijze het tweede deel van Moers Midden echter over aan ACM. De bouw nadert daar inmiddels zijn voltooiing.

Centrumplan in stukjes

2003. Aannemers Janssen en Op 't Hoog presenteren de gemeente een centrumplan. In het hart van Moergestel zien zij kans 200 woningen te bouwen. Verhuizing van de Jumbo naar het gebied komt later ook aan de orde.

2006. Woonwijze koopt het terrein van de verlaten schoenfabriek AvanG aan de Schoolstraat. Later voegen zij daar het ernaast liggende perceel van garage Van Balkom aan toe.

2009. Janssen en Op 't Hoog gooien de handdoek in de ring. Het lukt niet om met de 19 grondeigenaren op één lijn te komen. Het centrumplan wordt in stukjes opgeknipt.

2011. De gemeente gaat met Janssen en Op 't Hoog om de tafel over woningbouw op de plek van de voormalige ouderensoos Roozendries aan de Prinses Margrietstaat. De aannemers mogen daar gaan bouwen als onderdeel van een deal rondom nieuwbouw van cultureel centrum Den Boogaard.

2012. De families Smolders, Ketelaars en Van Hulten slaan de handen ineen. Op hun grasvelden zien ze ruimte voor 17 grondgebonden woningen. Het komt er niet van.

2014. Oplevering van 49 woningen, huur en koop, van Moers Midden op het AvanG-terrein.  

2016. Janssen en Op 't Hoog bouwen 9 patiowoningen in het plan Rozendries (met nog maar één o).

2018. Woonwijze draagt het tweede deel van Moers Midden over de aannemerscombinatie van Janssen en Op 't Hoog.  

2019. De familie Smolders verkoopt zijn grond aan de Oisterwijkse projectontwikkelaar Patrick aan de Stegge, die achter de woningen aan de Roozendries vijf bouwkavels in de markt wil gaan zetten.

Volledig scherm
Moers Midden I (2014). © Marie-Thérèse Kierkels / PVE

In samenwerking met indebuurt Tilburg