Volledig scherm
Windmolens langs de A58 in Oirschot. © Ronald Otter

Windmolen langs A58 mag ook 's nachts draaien: tegenvaller voor bv van Heukelomse varkensboer

OISTERWIJK - Een van de windmolens langs de A58 op de grens van Oirschot en Oisterwijk hoeft toch niet op halve kracht te draaien vanwege een bedrijfswoning in aanbouw. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De uitspraak is een tegenvaller voor varkensbedrijf Kavar, een bv van de Heukelomse familie Van de Wouw. Het lukte Kavar niet om de Raad van State ervan te overtuigen dat de windmolen van Windpark Kattenberg-Reedijk (de derde vanuit Tilburg gezien) ‘s nachts stil moet worden gezet. 

Eerder had de rechtbank in Breda dat wel bepaald in een door de boer aangespannen rechtszaak, maar in hoger beroep krijgen de gemeente Oisterwijk en windparkbedrijf Innogy alsnog gelijk. 

Extra isolatie telt mee 

Anders dan de rechtbank, vindt de Raad van State dat het 's nachts stilzetten van de windmolen die het dichtst bij de bedrijfswoning staat niet nodig is om de geluidsoverlast binnen de perken te houden. De hoogste bestuursrechter stelt dat de rechtbank in Breda de extra geluidsisolatie van de woning ten onrechte buiten beschouwing heeft gelaten. 

Verkeersherrie van A58

Immers, de bedrijfswoning ligt vlak bij de snelweg A58. Om die reden zijn de stallen zo gebouwd dat de woning minder verkeersherrie te verduren krijgt. Daarnaast is ook extra geluidisolatie in de gevel aangebracht. 

De bestuursrechter in Breda meende dat die isolatie niet meetelt voor de herrie van de windmolen. De Raad van State volgt dat oordeel niet. Bovendien komt de gezamenlijke herrie van A58 en windmolen niet uit boven de zogeheten kritische geluidsnorm in de woning.

Ook in de clinch

De familie Van de Wouw ligt ook met de gemeente Oisterwijk in de clinch over de uitbreidingsplannen voor haar varkenshouderij aan de Oisterwijksebaan in Heukelom. Burgemeester en wethouders wilden daaraan meewerken, maar de gemeenteraad zette het licht op rood. De familie heeft een fikse schadeclaim aan het adres van de gemeente aangekondigd. 

Volledig scherm
Windparkbeheerder Piet de Blaaij van Essent, kort na de plaatsing van de windmolens langs de A58. © Tom Valstar

In samenwerking met indebuurt Tilburg