Wordt het in Tilburg nog wat met Stadsbos013? ‘Het is struikelend voorwaarts’
UPDATETILBURG - Wordt het nog wat met de poging om het Stadsbos013 echt van de Tilburgers te laten zijn? Bestuurders, ambtenaren en andere aanjagers houden de moed er in. Maar iedereen weet: het vergt heel wat tijd en moeite.
,,Struikelend voorwaarts", vatte wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) maandag het proces samen om Stadsbos013 onder inwoners bekender en beminder te krijgen. ,,We zijn al drie jaar bezig, maar dit is nog steeds de pioniersfase”, erkende hij in een door de LST-fractie aangevraagde gedachtewisseling met gemeenteraadsleden.
Het is groter dan het Bois de Boulogne of het Amsterdamse Bos. Het ligt vrijwel aaneengesloten aan de zuidwestkant van de stad, slechts door twee grote wegen doorsneden: de Bredaseweg en Gilzerbaan. Maar bij de Tilburgers blijven nog steeds vooral de delen van het geheel hangen. Warande, Kaaistoep, De Gaas et cetera.
,,Toch merk ik wel dat het Stadsbos013 aan naamsbekendheid wint”, zegt Frans-Jan Bertens, een van de mensen die er de schouders onder zetten. Als ‘expeditieleider’ probeert hij initiatieven ‘van onderaf’ uit of voor het gebied te filteren en verder te brengen. Toonaangevend is de populaire (maar ook niet onomstreden) mountainbikeroute die er doorheen kronkelt.
Veel schijnbaar tegenstrijdige belangen vechten in het gebied om voorrang. Waterwinning, recreatie, ecologie en doorkruisbaarheid bijvoorbeeld. De Tilburgse gemeenteraad heeft vorig jaar een ‘ruimtelijk raamwerk’ vastgelegd: waar willen we met dat Stadsbos naar toe, en wat kan dan wel en niet?
Op dat laatste klip en klaar antwoord geven blijkt ondoenlijk. De gemeente ziet wel ruimte voor ontwikkelingen, maar het bestemmingsplan bevriest eigenlijk alles. Er wordt nu geprobeerd om dan maar per deelgebiedje ‘spelregels’ vast te stellen. Een evenement? Op de ene locatie is het absoluut taboe - er zou eens olie naar het drinkwater lekken. Op een andere plek kan het weer wel, op kleine schaal. En waar mag de hond los?
Stadsbos-centra
Lastig voor de samenhang ook: Stadsbos013 telt vierhonderd grondeigenaren. De gemeente Tilburg zelf heeft iets meer dan een kwart in bezit. Daar moet de openlegging van het gebied de komende jaren toch echt van de grond komen. Onder andere door een diagonale fietsroute. Op acht plekken zijn Stadsbos-centra gedacht, startpunten voor verkenning met informatie en kleine horeca.
Helemaal stil staat het ook weer niet. Het Bels Lijntje is verbreed, in Klein Tilburg verrees een mini-camping.
CDA-raadslid Marti de Brouwer gaf een presentatie over wat hij dagelijks in het Stadsbos tegenkomt. ,,Ik stel het me voor als een mooi gebouw, maar helaas zie ik telkens een slechte afwerking.”
De situatie bij Hofbomen was een van zijn voorbeelden. Dat is een kwekerij aan de Oude Rielsebaan waar mensen met een beperking dagbesteding vinden. De Brouwer: ,,Ik ben niet voor of tegen deze sociale ondernemer, maar ik vind het wel raar dat ik al jaren geen duidelijkheid krijg op vragen hierover. Als deze kwekerij door mag gaan met het verharden van zijn terrein, het kappen van bomen, het bouwen van kweektunnels, het zagen van hardhout, het houden van kippen en andere dieren, kan ik dat niet rijmen met hoe we naar dit gebied kijken.”
Wethouder Jacobs en zijn ambtenaren gaan het onder de loep nemen. De exploitant van Hofbomen, Bart Peeters, zegt zich overvallen te voelen door de plotselinge aandacht. ,,Ik ben hier al vijf jaar bezig. Alles wat ik doe is in overleg gegaan met ambtenaren en de expeditieleiders van het Stadsbos. Maar ik word op deze manier toch in een kwaad daglicht gesteld, zo voelt het. En niemand heeft mij wat gevraagd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
PREMIUM
Wessel Dammers op weg naar de Willem II-uitgang
Het heeft er alle schijn van dat Wessel Dammers zijn laatste wedstrijd voor Willem II heeft gespeeld. Er is vanuit het buitenland concrete interesse voor de 28-jarige centrumverdediger, zo melden bronnen.Tilburg -
PREMIUM
NK Freerun in Tilburg: ‘Het is verstand op nul en springen’
TILBURG – In de Koepelhal in Tilburg was dit weekend het Nederlands Kampioenschap Freerun: zo snel mogelijk een parcours met verschillende hindernissen afleggen. Met beukende beats, een blikje energydrink en de nodige lef werd hard gestreden om de titel.Tilburg -
50
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
met video
Spektakel in de uiterwaarden bij Zaltbommel; Chinooks pikken vracht op
ZALTBOMMEL - Een legeroefening in de uiterwaarden bij Zaltbommel deed dinsdagochtend veel stof opwaaien. Twee Chinooks landden naast de Gamersedijk en vertrokken even later weer met een flinke vracht.Gilze
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
-
-
PREMIUM
Tot in Israel waren de kazen van De Alphenaer te koop, maar niet in het eigen Alphen. Daar komt nu verandering in
ALPHEN - De Jong Cheese, op en top familiebedrijf, is geen kleintje op de wereldmarkt van de kazen. Bij de fabriek in Alphen hoort sinds kort een eigen winkeltje. Met Brabantse brie, die nog beter dan de Franse zou zijn.Alphen -
Lezersbrieven
Mening | Vuil verbranden doen ze in Nederland heel slim, maar om daar nu een etiket ‘duurzaam’ aan te hangen....
Als ook Linda Akkermans een column wijdt aan het Italiaanse afval [BD 10 mei; ‘Verontwaardigd over afval uit Rome? Ook wij dumpen onze zooi elders’] met een volledig onjuiste claim, dan zou ik graag als docent nog iets willen invoegen. Natuurlijk is het belachelijk dat we Italiaans gemengd stedelijk afval importen om hier in de fik te steken. Het is ook politiek belachelijk omdat over export van varkensvlees (van juist de delen die wij hier in noord-west Europa liever niet eten) juist zo hard wordt afgegeven. De claim van de verbrandingsindustrie is dat verbranding van afvalstoffen bijdraagt in de warmtelevering van ons land. Op zich is deze toevoeging juist, maar het begrip ‘duurzaam’ is toch wel een hardnekkige fout. Helaas wordt dan de productieketen volledig genegeerd. Zeker het verbranden van - nat- organisch materiaal (in goed Nederlands GFT) is niet slim. Iedereen weet dat daarvan het vuur dooft en het zo geen energie oplevert. En inderdaad wordt dat organisch afval in het buitenland vaak nog gestort, dat levert methaan-emissie, en dat moeten we dus zeker niet doen. Dat er netto nog wat energie resteert, komt omdat het gaat om gemengd afval, dus met name de fractie plastics. De claim dat buitenlands afval heel goed via import naar Nederlandse verbrandingsovens kan bijdragen, is volstrekt onjuist. Echt duurzaam is zo weinig mogelijk afval, ofwel hergebruik van de stoffen die daaruit kunnen worden ontnomen. Het zou de communicatie dus heel eerlijk en duidelijk maken als gezegd wordt dat bij het huidige afvalaanbod en gedrag en de huidige inzamel- en verwerkingskennis, bij de vernietiging van al die gebruikte producten ten hoogste de inhoudelijke energie zoveel mogelijk wordt teruggewonnen. Dat doen de verbranders in Nederland ook heel slim, dat staat buiten kijf, maar om daar een etiket ‘duurzaam’ aan te durven hangen, gaat toch echt een paar bruggen te ver.Tilburg