Zonder mensen schittert een stad als Tilburg van zichzelf

VIDEOTILBURG - De Oude Markt, Korte Heuvel, Piushaven - overal ziet Tilburg er leeg en verlaten uit. Joan Villalon, die in zijn dertien Tilburgse jaren de stad steeds gezelliger zag worden, filmde de stille straten. 

,,Triest", zo op het eerste gezicht. ,,Maar eigenlijk kun je nu pas ook goed zien hoe mooi Tilburg ook zonder de mensen is.”

Duistere stad

De liefde voor een meisje voerde Joan, nu 32 jaar, van de Catalaanse badplaats Calella naar Tilburg. ,,Ik weet nog hoe ik in de winter Tilburg vanaf de snelweg via de Ringbaan Zuid binnenreed. Wat is dit een duistere stad, dacht ik. Maar ik heb Tilburg zien opfleuren. Cultureel gebeurt hier zoveel. Overal zie je jonge mensen.”

De Spaanse Brabander werkt als marketingmanager in Breda: ,,Ik hoor ze daar vaak zeggen dat ze veel liever naar Eindhoven dan naar Tilburg komen. 'Moet je toch eens doen', zeg ik dan.”

Quote

We zijn er bijna Tilburg, het einde is in zicht - Vervul daarom voor de mensheid nog even je plicht

Voice over ‘Blijf thuis Tilburg’

Naast zijn fulltime baan heeft Joan een videobedrijfje. Hij maakt beeldverslagen van feesten en partijen en trekt ook met dj's op. ,,Paaspop en Extrema Outdoor  stonden op het programma, maar dat gaat allemaal niet door. Ik werk nu ook al vier weken thuis. Het gaat, maar saai is het wel.”

In volle glorie

Dit weekend verzette hij de zinnen om zijn thuisstad in volle glorie - zonder een massa mensen als decor - te tonen. Voor de optimistische toon erbij liet hij zijn goede vriend Joep Meijs een tekst schrijven. ‘We zijn er bijna Tilburg, het einde is in zicht - Vervul daarom voor de mensheid nog even je plicht’, vertelt Meijs als voice over.

Korte Heuvel (still uit 'Blijf thuis Tilburg')
Volledig scherm
Korte Heuvel (still uit 'Blijf thuis Tilburg') © Joan Villalon

In samenwerking met indebuurt Tilburg