Volledig scherm
© ANP Graphics

Aanvallers en snelle afmakers aan zet in Gap

De zeventiende etappe in de Tour de France is een rit voor aanvallers. De renners starten bij de Pont du Gard, waar het beroemde Romeinse viaduct al bijna twintig eeuwen voor een fraai uitzicht zorgt. Het peloton trekt vervolgens naar Orange, dat weer beroemd is om zijn bijna intact gebleven theater uit de Romeinse tijd.

Daarna gaat het langzaam bergop. Halverwege de rit van 200 kilometer ligt de beklimming van de Côte de la Rochette du Buis. De echte scherprechter is echter de Col de la Sentinelle waarvan de voet op zo’n 13 kilometer van de finish in Gap ligt. De klim van de derde categorie is niet heel steil, maar met 5,2 kilometer wellicht lang genoeg om de pure sprinters uit het peloton te laten lossen. Of dat ook geldt voor snelle mannen als Peter Sagan en Greg van Avermaet is de vraag. En natuurlijk is er ook nog geletruidrager Julian Alaphilippe, die een goede sprint in de benen heeft.

Gap was 24 keer eerder decor voor de Tour de France. Twee keer won er een Nederlander, Wout Wagtmans in 1953 en Jelle Nijdam in 1989. Nijdam ontsnapte in de slotkilometer uit het peloton, achterhaalde de Fransman Pascal Poisson en hield zo’n hoog tempo aan dat hij niet meer kon worden teruggepakt.

 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”