Alaphilippe: Ik heb mezelf verbaasd en ga vechten voor die gele trui

VideoJulian Alaphilippe draagt na drie etappes door de Pyreneeën nog altijd het geel, maar de Fransman van Deceuninck - Quick-Step wil zichzelf niet de favoriet noemen voor de eindzege in de Tour de France. 

Volledig scherm
Julian Alaphilippe. © BELGA

,,Ik heb mezelf nooit tot favoriet gebombardeerd en ik stel mezelf ook niet echt de vraag of ik die trui kan houden”, zei Alaphilippe op de tweede rustdag. “Ik weet niet of dat realistisch is. Ik bekijk het van dag tot dag en doe hetzelfde als de voorbije weken, ik ga ervoor vechten.”

Alaphilippe noemt elke dag dat hij de gele trui draagt een bonus. “Ik had niet verwacht dat ik het geel zo lang om mijn schouders zou hebben. Ik blijf alles geven, want ik ben trots op die trui en het geeft me extra kracht”, gaf de Fransman toe. “Op de Tourmalet heb ik mezelf verbaasd, maar ik weet wat nog komt. Er wacht nog een zeer zwaar drieluik in de Alpen.”

Bekijk hieronder de terugblik op de tweede week van de Tour de France: 

Niet de juiste ploeg

De geletruidrager weet dat hij geen ploeg heeft om de trui te verdedigen. ,,Er zijn geen specifieke klimmers om me bij te staan bergop en dat is logisch”, zegt Alaphilippe. ,,We mikten op ritzeges met Elia Viviani en mezelf en Enric Mas was hier om zichzelf te ontdekken in de Tour. Dit is geen ploeg die gebouwd is rond een kopman die de Tour wil winnen.”

Hoewel hij niet als klassementsrenner aan de Tour begon, gedraagt hij zich nu wel zo, vindt Alaphilippe. ,,Ik ga niet mee in een ontsnapping, ik koers al een beetje tegen mijn natuur. Ik maakte zondag misschien een foutje toen ik Thibaut Pinot wilde volgen, maar ik leer nog elke dag. We blijven strijden voor wat we waard zijn.”

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© Getty Images
 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”