Bernal in geel naar Parijs, Kruijswijk pakt podiumplek

Dagzege NibaliEgan Bernal gaat morgen in Parijs als eerste Colombiaan ooit de Tour de France winnen. De 22-jarige Ineos-renner zag in de laatste bergrit zijn gele trui niet meer bedreigd worden. Steven Kruijswijk deed met de Jumbo-Visma-ploeg een geslaagde gooi naar een podiumplek. De ritzege was voor Vincenzo Nibali.

Bernal mag zich officieus winnaar van de Tour noemen. Zoals bekend verandert er zondag niets meer in het klassement in de laatste etappe naar Parijs. Kruijswijk zal dus als derde eindigen achter Geraint Thomas, die vorig jaar de eindzege greep. Met zijn 22 jaar wordt Bernal de jongste winnaar van de Tour in meer dan 100 jaar. 

,,Dit moest het zijn en dit is het geworden. Het kan niet beter”, zei Kruijswijk direct na afloop. ,,Ik ben heel blij. Ik was er al heel dichtbij. We wisten dat de missie kon slagen. Ik heb altijd de hoop op het behalen van het podium behouden en ben blijven vechten. De ploeg is in mij blijven geloven. Het is super dat het is gelukt.”

Bekijk hieronder de nabeschouwing van In Het Wiel:

Vincenzo Nibali soleerde naar de dagzege in de wegens modderstromen flink ingekorte rit naar Val Thorens. De Italiaan van Bahrain-Merida maakte onderdeel uit van een omvangrijke kopgroep die als eerste aan de lange slotklim naar Val Thorens begon.

In de groep favorieten was het Jumbo-Visma dat aan de voet het heft in handen nam. Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen joegen in dienst van Kruijswijk het tempo de hoogte in, waarna George Bennett overnam. Toen Laurens de Plus als laatste pion werd uitgespeeld, brak Alaphilippe. De man die deze Tour kleurde, verloor op de meet uiteindelijk 2'52 op de Nederlander, en dus ook zijn podiumplek. Alaphilippe eindigt als vijfde in het algemeen klassement.

Kruijswijk houdt wiel Buchmann

Ondertussen hield Nibali zijn voorsprong van rond de halve minuut knap vast. De oud-winnaar van de Tour boekte zo zijn zesde ritzege in La Grande Boucle. Het was het tweede dagsucces voor Bahrain-Merida, dat eerder met Dylan Teuns de etappe na La Planche de Belles Filles won.

Bij de favorieten daarachter kon niemand het verschil echt maken. Geletruidrager Bernal kwam juichend, gearmd met Thomas over de meet. Kruijswijk hield het wiel van de Duitser Emanuel Buchmann, en wist zich zo verzekerd van zijn eerste podium ooit in een grote ronde. Vorig jaar was hij vijfde in de Tour. Hij eindigde ook al eens vierde in de Giro (2016) en Vuelta (2018).

Egan Bernal en Geraint Thomas.
Volledig scherm
Egan Bernal en Geraint Thomas. © BELGA
Winnaar Vincenzo Nibali.
Volledig scherm
Winnaar Vincenzo Nibali. © BELGA
Peter Sagan doet een wheelie.
Volledig scherm
Peter Sagan doet een wheelie. © BELGA
Julian Alaphilippe.
Volledig scherm
Julian Alaphilippe. © REUTERS