Volledig scherm
Richie Porte. © REUTERS

BMC verliest Porte met sleutelbeenbreuk

Richie Porte heeft de Tour de France verlaten. De Australische kopman van BMC ging zondag in het begin van de negende etappe hard onderuit. Porte, die tiende stond in het klassement en een van de uitdagers was van de Brit Chris Froome, greep direct naar zijn schouder en verliet de Tour met een sleutelbeenbreuk.

Naast Porte kwamen nog meer renners ten val. José Joaquin Rojas van Movistar probeerde verder te fietsen, maar de Spanjaard gaf even later op. Ook werd de opgave van Tomasz Marczynski van Lotto-Soudal gemeld, maar de Pool kon toch door.

Porte's beste resultaat in de Tour de France is de vijfde plaats in het eindklassement in 2016. Dit jaar wilde de Australiër op het podium eindigen. Vorig jaar moest Porte ook al na een val opgeven in de Ronde van Frankrijk. Hij brak toen een sleutelbeen en bekken bij een zware val in de afdaling van de Mont du Chat, eveneens in de negende etappe. Ook nu heeft de Tasmaan zijn sleutelbeen gebroken, zo liet zijn team BMC via de officiële kanalen weten.

Vorige maand schreef Porte nog de Ronde van Zwitserland op zijn naam.

Tom Dumoulin liep vroeg in de etappe van zondag een lekke band op, maar de Nederlander kon zijn weg snel vervolgen.