Volledig scherm
Wout Van Aert. © BELGA

Clement zet zijn geld op Van Aert: ‘Het parkoers ligt hem wel’

Wat te verwachten van de individuele tijdrit die momenteel bezig is? Oud-renner Stef Clement, viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden, over de dertiende etappe in de Tour de France.

Door Lisette van der Geest

Als Stef Clement zijn geld moet inzetten op de winnaar van vandaag van de individuele tijdrit, kiest hij Wout van Aert. ,,Ik denk dat het Van Aert wordt.” De reden: de 24-jarige Belg, Tourdebutant ook, rijdt zonder druk in de rondte. Of, zoals oud-renner Clement het verwoordt: ,,Complexloos. Daarnaast ligt het parkoers hem wel. Het gaat niet in één egaal tempo, bergje op, bergje af, af en toe weer aanzetten; het lijkt wel wat op de cross.”

En ook op een andere manier lijkt de tijdrit wel wat op de cross, vindt viervoudig NK tijdritwinnaar Clement, die tijdens de etappe als commentator in Pau in een hokje zit voor Radio 1: ,,Het is één keer opladen. Net als bij de cross, waar het ook om één dag gaat waarin je drie kwartier wat van jezelf moet vragen. Dat is een andere mindset.”

Volledig scherm
Stef Clement in 2011 in Veendam tijdens de podiumceremonie dat hij voor de vierde keer in zijn wielercarrière Nederlands kampioen tijdrijden is geworden. © ANP

De verschillen in het klassement zullen gering zijn verwacht Clement. Het is geen lange tijdrit. Er wordt gereden over een parkoers van 27,2 kilometer in Pau, een stad in het zuidwesten van Frankrijk, met een klimmetje van 1,1 kilometer op de Côte d’Esquillot. ,,De renners hebben er na de rustdag twee dagen opzitten waarin het er relatief rustig aan aan toe ging. Een beetje spanning op de benen, maar niks kapotgemaakt. Daarom denk ik dat de onderlinge verschillen nu ook klein zullen zijn.”

Voor Steven Kruijswijk is het zaak om wat speling te pakken, om iets te klimmen in het klassement. ,,Hij moet zoveel mogelijk afstand nemen van de jongens die straks bergop wat gaan proberen met een versnelling. En Romain Bardet zal met knikkende knieën starten.” Hij was in de ploegentijdrit, de tweede etappe in de Tour, de grote verliezer. ,,Die Fransen hebben de zaken niet op orde, dat vind ik jammer. Dan helpen ze je bij de Tourorganisatie nog zo met de keuze voor het parkoers, maar als je vervolgens niet kunt voorkomen dat Thibaut Pinot in een waaieretappe achterop raakt, waardoor hij zelfs 1.40 verliest. Dan heb je je zaken niet voor elkaar.”

Quote

Ik vond het rijden van de ploegen­tijd­rit veel enger dan het rijden van een individue­le.

Stef Clement

Een tijdrit is mentaal anders dan een ‘normale’ etappe. Verschuilen kan niet, tactiek is van minder groot belang. ,,Maar ik vond het rijden van de ploegentijdrit veel enger dan het rijden van een individuele. Als je alleen rijdt, ga je gewoon niet harder dan je kunt. Dan bepaal je zelf de snelheid. Met een ploeg kun je het verpesten voor de rest. Dan kun je denken: als ik maar niet de slechtste ben.”

De winst van Jumbo-Visma in de ploegentijdrit in de eerste week van de Tour brengt ook elf etappes later een mentaal voordeel mee, denkt Clement. ,,Zij hebben toen zó huisgehouden. De renners van Jumbo-Visma weten nu dat het tijdritprotocol klopt. Dat hun voeding klopt, dat hun warming-up klopt.”

Volledig scherm
Analist Stef Clement tijdens de presentatie van het programma Tour de France bij de NOS. © ANP
  1. Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Het kan wel eens een teleurstellend wielerjaar worden voor wielrenner Mark Cavendish. De Britse sprinter mag al niet meedoen aan het baanrennen bij de Olympische Spelen in Tokio en moet ook nog maar afwachten of hij de Tour de France mag rijden. Manager Rod Ellingworth van zijn nieuwe ploeg Bahrain-McLaren heeft gezegd dat de Tour geen zekerheid is voor de sprinter van het eiland Man, die al dertig Touretappes won in zijn carrière.