Volledig scherm
PREMIUM
Laurens ten Dam © AD

De Mooiste Rit Ooit

ColumnColumnist Laurens ten Dam schrijft tijdens deze Tour de France columns. Vandaag over de wonderbaarlijke etappe van gisteren, die abrupt werd afgebroken toen het spektakel echt leek te beginnen.

Eens in de twintig jaar heb je zo’n rit. De etappe naar Les Deux Alpes, waar Pantani het nummer uit zijn carrière opvoerde, was de laatste. Jan Ullrich kwam daar als een verzopen hoopje gele trui minuten na ‘Il Pirata’ boven en verloor de Tour. Die beelden heb ik zeker vijf keer gezien. Ik verheugde me tijdens het titanen­gevecht op Col d’Iseran al op de regenachtige dag in 2040 dat ik YouTube zou aanslingeren. Joggingbroek aan, zak chips bij de hand en kijken maar.

 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”