Volledig scherm
© EPA

Etappe naar Val Thorens ingekort door modderstroom

VideoDe op één na laatste etappe in de Tour de France wordt ingekort tot 59 kilometer. Reden is de modderstroom die een deel van het parkoers onbegaanbaar maakt. De renners vertrekken om 14.30 uur vanuit Albertville naar Val Thorens.

De oorspronkelijke etappe was 130 kilometer lang. De inkorting is slecht nieuws voor klimmers als Steven Kruijswijk. Zo worden de Cormet de Roselend  (eerste categorie) en de Côte de Longefoy (tweede categorie) overgeslagen. Val Thorens ligt op 2365 meter hoogte. Naar verwachting zal het morgen lang regenen en wordt het niet warmer dan 11 graden. 

Daarmee wordt deze laatste bergrit de kortste etappe in de Tour sinds 1996. Toen werd de negende rit van de Ronde van Frankrijk eveneens ingekort wegens noodweer. De Deen Bjarne Riis won de etappe over slechts 46 kilometer en greep uiteindelijk de eindzege in de Tour.

Vandaag werd de 19de etappe van de Tour vroegtijdig beëindigd. De organisatie besloot dat met nog 25 kilometer te koersen omdat een deel van het resterende parcours spekglad was door een zware hagelbui. Het ijswater stroomde over delen van de weg naar finishplaats Tignes.

Robbert de Rijk on Twitter

Het knelpunt op de Cormet de Roseland. Hier kun je morgen niet fietsen. Verstandige keus hem uit het parcours te halen. #TDF2019

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
De oorspronkelijke route. © ANP Graphics
 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”