Volledig scherm
Chris Froome en Geraint Thomas, de winnaar van dit jaar, bij de presentatie van de Tour van volgend jaar. © REUTERS

Froome enthousiast over 'heel andere' Tour

Chris Froome is zeer te spreken over het parkoers van de Ronde van Frankrijk in 2019. ,,Het is een heel andere Tour. De balans slaat nu meer uit richting het klimmen en de bergritten die hoger dan 2000 meter gaan", zegt de viervoudig winnaar van de Tour de France op de website van zijn ploeg Team Sky.

De Tour telt in 2019 een recordaantal van dertig bergen van tweede, eerste en buitencategorie, vier meer dan dit jaar. Er staat maar één individuele tijdrit op het programma, met een betrekkelijk korte lengte van 27 kilometer.

Froome: ,,De weinige tijdritkilometers maken het ook heel anders. Ik zal me net als andere jaren aanpassen aan het parkoers en deze keer zal ik ervoor zorgen dat ik op mijn best ben in de bergen. Veel hoogtestages dus in de voorbereiding. Ik heb er nu al zin in.”

Volledig scherm
Etappeschema Ronde van Frankrijk 2019. © ANP

De 33-jarige Brit kan bij winst van de Tour Eddy Merckx evenaren met vijf eindzeges. De komende editie van de Ronde van Frankrijk staat in het teken van de Belgische wielerlegende. In 2019 is het vijftig jaar geleden dat Merckx, zijn eerste Tour wist te winnen. Als eerbetoon is de ‘Grand Départ’ in Brussel, de stad van de inmiddels 73-jarige Merckx. ,,Het zou een droom zijn die uitkomt om volgend jaar mijn vijfde Tour te winnen”, aldus Froome die dit jaar de eindzege moest laten aan zijn teamgenoot Geraint Thomas.

De 32-jarige Thomas is ook blij met het parcours. ,,De Tour de France is altijd zwaar en dit schema past goed bij de kenmerken die een Tourrenner typeren: allround en met een sterk team om je heen”, stelt de Welshman die wel denkt dat die ene individuele rit tegen de klok cruciaal is.

Volledig scherm
Cyclist Chris Froome attends a news conference to unveil the itinerary of the 2019 Tour de France cycling race in Paris, France, October 25, 2018. The world's greatest cycling event will start from Brussels on July 6 and will finish on the Champs Elysees in Paris on July 28. REUTERS/Gonzalo Fuentes © REUTERS