Volledig scherm
PREMIUM
Steven Kruijswijk. © photo: Cor Vos

Langzaam dringt het door: Kruijswijk kan de Tour winnen

'Kans van zijn leven'Tot de etappe naar de Tourmalet was een podiumplek in Parijs voor Steven Kruijswijk het doel. Toen hij met de drie besten op 2115 meter bovenkwam, drong plots het besef door dat Kruijswijk de Tour ook kan winnen.

Door Pim Bijl en Daan Hakkenberg

Steven Kruijswijk zelf zit nog op de top van de Tourmalet bij de dopingcontrole. Daar krijgt Julian Alaphilippe opnieuw een gele trui en wordt Thibaut Pinot op het podium gehuldigd als derde renner in de Tour-historie die een etappe boven op de Tourmalet wint. Maar nadat Kruijswijk zijn plas in heeft geleverd, springt hij op de fiets naar de teambus, die 4 kilometer onder de top staat.

Kruijswijk en zijn ploeggenoten George Bennett en Laurens de Plus hebben in de laatste kilometers van deze Pyreneeënrit laten zien dat zij in de bergen misschien wel de sterkste ploeg vormen. Alleen Pinot en Alaphilippe weten met de finish in zicht bij Kruijswijk weg te rijden. Zij pakken een paar tellen. De rest van de favorieten verliest fors tijd op Kruijswijk. Thomas zo’n halve minuut, maar door mannen als Nairo Quintana en Adam Yates kan nu al een streep. Na de Tourmalet staat Kruijswijk derde en mag hij dromen van meer.

  1. Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Het kan wel eens een teleurstellend wielerjaar worden voor wielrenner Mark Cavendish. De Britse sprinter mag al niet meedoen aan het baanrennen bij de Olympische Spelen in Tokio en moet ook nog maar afwachten of hij de Tour de France mag rijden. Manager Rod Ellingworth van zijn nieuwe ploeg Bahrain-McLaren heeft gezegd dat de Tour geen zekerheid is voor de sprinter van het eiland Man, die al dertig Touretappes won in zijn carrière.