Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Mollema: Het begint bij mij te kriebelen

Bauke Mollema reageert positief op het Tourparkoers voor volgend jaar. ,,Er liggen veel kansen voor klimmers en ik heb ook veel mooie overgangsetappes gezien. Het wordt een lastige Tour.”

Door Pim Bijl

Bergen zijn er altijd in de Tour, maar in 2019 wordt er onwijs veel boven de 2000 meter hoogte gefietst. ,,Zeker in vergelijking met andere jaren”, zegt Mollema. ,,Dat gaat bij mij soms goed, soms minder. Iemand als Valverde heeft meer moeite op hoogte, Kruijswijk is juist vaak heel goed. Het kan zeker een rol spelen. Het begint bij mij in elk geval al te kriebelen met al die mooie bergritten.”

De 31-jarige renner van Trek vindt het mooi dat de eerste bergrit al op dag 6 in het schema is opgenomen. ,,Daar ben ik fan van, dat geeft een andere koers. Dat zorgt in het peloton voor minder stress hebben we vaak in de Giro gezien. Daar ben ik heel blij mee.”

Dumoulin

Het geringe aantal tijdritkilometers accepteert Mollema schouderophalend. Hij denkt ook niet dat de kansen van landgenoot Tom Dumoulin er flink door zullen slinken. ,,Het afgelopen jaar zaten er ook niet veel tijdritkilometers in en toen stond Dumoulin voor de langere tijdrit op de voorlaatste dag ook al op het podium. Ik denk niet dat het een nadeel hoeft te zijn. Iets meer was natuurlijk beter geweest, maar ik denk dat hij tegenwoordig bergop zo goed rijdt dat hij niet bang hoeft te zijn voor dit parkoers.”

Mollema werd al eens zesde en zevende in het algemeen klassement. Maar een vrije rol, zoals in de voorbije Vuelta dit jaar en de Tour in 2017 toen hij een etappe won, past hem ook. Zijn ploeg Trek-Segafredo heeft klassementsrenner Richie Porte toegevoegd aan de selectie voor 2019. ,,Zelf ben ik er voor 90 procent al wel uit wat ik wil. Maar het hangt ook nog een beetje van de ploeg af. Dat zullen we de komende weken moeten kortsluiten.”