Volledig scherm
PREMIUM
Laurens ten Dam. © Marco Okhuizen

Op stage met de jonge Steven Kruijswijk

ColumnLaurens ten Dam schrijft tijdens deze Tour de France een column. De ervaren renner laat daarin zijn licht schijnen op gebeurtenissen binnen en buiten het peloton.

Ik kende de neoprof eigenlijk niet, met wie ik in recordtijd van Maastricht naar de Berninapas in Zwitserland was geknald. Tijdens de trainingen in de winter was Steven Kruijswijk me niet speciaal opgevallen. Ik heb het moeten nakijken. Tot die trainingsstage in juli 2010 hadden we nog maar één wedstrijd samen gereden. De Waalse Pijl. Die autorit naar de Zwitserse Alpen werd dan ook gebruikt om elkaar beter te leren kennen.

Steven had als 22-jarig broekie een prachtige Ronde van Italië gereden. Met als hoogtepunt de derde plaats in een lastige rit in de laatste week. Erg goed voor een jongen die pas drie maanden eerder zijn debuut bij de grote jongens had gemaakt. De Rabobankploeg zag potentie. Hij moest maar eens op hoogte gaan trainen. Om te testen hoe dat uitpakte voor hem.

Ik was geblesseerd geraakt in de Ronde van Zwitserland enkele weken eerder en moest tot mijn grote spijt de Tour de France missen. Om toch iets van mijn seizoen te maken werd de ­Vuelta mijn grote doel. 

 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”