Volledig scherm
Froome © EPA

Organisatie weert Froome uit Tour de France

En toen viel de bom. Een week voor de Tour heeft de ASO de oorlog verklaard aan Chris Froome en Team Sky. De ASO wil Froome verbieden om te starten vanwege zijn slepende salbutamolaffaire.

Door Thijs Zonneveld

Het zat er al weken aan te komen, misschien zelfs wel maanden. Lange tijd speelde het conflict achter de schermen. De ASO – de organisatie van onder meer de Tour de France en de Vuelta a Espana – wilde voorkomen dat Chris Froome aan de start van de Tour zou verschijnen. Ze kunnen hem, zijn imago en zijn slepende salbutamolzaak missen als kiespijn. 

De afgelopen periode werd er gepokerd op hoog niveau. Zeker naarmate de zaak langer duurde en duurde – en de dopingcommissie van de UCI geen aanstalten leek te maken om een knoop door te hakken voor de Tour. Er zou een schikkingsvoorstel zijn aangeboden aan Froome, maar dat werd verworpen. Bij gebrek aan daadkracht begon de ASO druk te zetten op Sky om Froome thuis te laten. Maar bij Sky zijn ze niet bereid om ook maar één centimeter toe te geven. Ze spelen het hard – in hun ogen is een interne maatregel tegen Froome een verkapte schuldbekentenis. En dus gokken ze. Op een gebrek aan daadkracht van de UCI, op een uitspraak ná de Tour, op hooguit een paar maanden schorsing in de wintermaanden. En op coulance van de ASO.

Poll

Het is terecht dat de ASO Chris Froome uit de Tour weert

  • Ja, Chris Froome is besmet vanwege salbutomolaffaire (85%)
  • Nee, zolang het proces tegen Froome niet is afgerond mag hij overal starten (15%)
46048 stemmen
Volledig scherm
Froome als eindwinnaar van de Vuelta. © AFP

Maar die krijgen ze niet.

Op de week vóór de start van de Tour laat de ASO de hemel op Sky vallen. De handschoenen zijn uit, de strijd is verplaatst van de achterkamertjes naar de krantenkolommen. De Franse krant Le Monde – die vaker goed geïnformeerd wordt door de ASO en de UCI bij dopingzaken – brengt het nieuws dat de ASO Froome verbiedt om te starten. De ASO vindt dat het imago van de Tour wordt besmet door Froome en behoudt zich het recht voor om renners níet te nodigen in hun eigen koers. Sky is het er uiteraard niet mee eens. Dinsdag dient de zaak voor de tuchtrechter van het Franse Olympische Comité. Een hoger beroep bij het Tribunaal voor de Sport (CAS) is daarna nog mogelijk – maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die rechters nog uitspraak kunnen doen vóórdat de Tour komende zaterdag van start gaat. 

Juridisch gezien kun je twee kanten op. Aan de ene kant kun je beredeneren dat de ASO zélf mag uitmaken wie het wel en niet uitnodigt, en dat ze hun imago mogen beschermen door renners uit te sluiten. Zo werden in 2006 op het laatste moment vele renners die klant waren bij dopingarts Eufemiano Fuentes van de startlijst gehaald. En in 2004 werd Danilo Di Luca tot persona non grata verklaard omdat hij werd onderzocht in een dopingzaak.

Aan de andere kant: Froome mag volgens de UCI-regels koersen zolang er geen uitspraak is gedaan in zijn salbutamolzaak. En de Tour is een wedstrijd die valt onder de auspiciën van de UCI. In 2009 probeerde de ASO Tom Boonen uit de Tour te houden omdat hij cocaïne had gebruikt en het imago van de koers zou besmeuren, maar dat werd verworpen door het CAS. Boonen had buiten competitie gesnoven – en dat is nu eenmaal niet verboden.

(tekst gaat verder onder foto)

Volledig scherm
Froome juicht na een ritzege in de laatste Vuelta 2017. © AFP

De ASO zal dinsdag moeten beargumenteren waarom ze denken dat ze de regels van de UCI kunnen overrulen. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat Sky de zaak traineert, en dat de UCI niet adequaat handelt. Hoe het ook zij: de tuchtrechters van het Franse Olympische Comité zullen een uitspraak moeten doen in een juridisch grijs gebied.

Als de ASO aan het langste eind trekt, dan is Geraint Thomas de kopman van Sky in de komende Tour. En als Froome en Sky winnen, dan kunnen ze zich opmaken voor een drie weken durend fluitconcert. 

(tekst gaat verder onder foto's)

Volledig scherm
Froome met de trofee als eindwinnaar van de Giro. © EPA

Waarom nu pas?

De grote vraag: waarom komt de ASO nu pas naar buiten met het nieuws dat ze Froome willen weren. Daar is een verklaring voor. De ASO kan namelijk pas een aanmelding weigeren als een ploeg hun renners heeft ingeschreven. Toen Sky de lijst van acht renners bekend maakte voor de Tour, kon de ASO dus pas écht in actie komen.