Volledig scherm
Maximilian Schachmann © BSR Agency

Schachmann mist erkenning in eigen land: ‘Ben in Nederland en België bekender’

Vorig jaar won hij al een etappe in de Giro d'Italia, dit jaar volgden onder meer drie ritzeges in de Ronde van Baskenland. Maar tot grote populariteit in zijn vaderland Duitsland heeft dat voor wielrenner Maximilian Schachmann nog niet geleid. ,,Voor mijn gevoel ben ik in België en Nederland inmiddels bekender dan in mijn eigen land. Het zou leuk zijn als dat andersom was", zegt de Duitse kampioen in de Süddeutsche Zeitung.

,,Er is gelukkig weer iets meer aandacht voor het wielrennen in Duitsland, maar het valt in het niet bij de tijden van Jan Ullrich. Het is daarom lastig om in deze sport naam te maken", zegt Schachmann, die door zijn ploeg Bora-hansgrohe als debutant is meegenomen naar de Tour de France.

In de afgelopen jaren kwam wielrennen in Duitsland onder vuur te liggen vanwege de vele dopinggevallen wereldwijd. Ook daardoor verslapte de belangstelling en werd bijvoorbeeld de Tour niet meer uitgezonden. 

,,Maar in België en Nederland weten de mensen ook dat doping een probleem is, zonder dat meteen elke renner verdacht is." Het stoort hem soms: "Als er op Instagram iets verschijnt over een overwinning van mij is er meteen iemand die reageert met de melding dat die prestatie 'schoon' niet mogelijk was geweest.”

Schachmann start zaterdag namens Bora-hansgrohe in de Tour de France. Lees hier onze tips voor je Tour-pool.

 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”