Volledig scherm
PREMIUM
Links: Groenewegen klopt Ewan met miniem verschil in rit 7, rechts is het omgekeerd in rit 11. © Finishfoto's

Snelste is niet altijd de eerste

Groenewegen vs EwanDylan Groenewegen trok naar de Tour als topfavoriet in de sprint. Toch staat hij na zes sprints op maar één overwinning. ,,Tweede plekken, daar houd ik niet zo van.’'

Door Pim Bijl

Caleb Ewan spreekt in de Rue Pierre Laplace in Toulouse over zijn jongensdroom. Over hoe hij Australië heeft verlaten en over de lange weg tot het winnen van een rit in de grootste wielerkoers ter wereld. In dezelfde straat trapt Dylan Groenewegen zonder iets te zeggen zijn benen los, malend op de pedalen en in gedachten.

Zes sprints zijn er deze Tour de France geweest. Elk met een andere ritwinnaar: Mike Teunissen, Elia Viviani, Peter Sagan, Groenewegen, Wout van Aert, en nu ook Ewan. Na zijn indrukwekkende aanloop naar de Tour was Groenewegen de topfavoriet in de massasprints. Dat hij alleen in Chalon-sur-Saône heeft gewonnen, laat nog maar eens zien hoe moeilijk het is én hoe dun het lijntje tussen het vervullen van een jongensdroom en de kater van een nipte nederlaag.

Ongeveer een banddikte is het verschil vandaag. Het zoveelste hoofdstuk in de fotofinishes tussen Ewan en Groenewegen. Op dag 7 trok de Nederlander aan het langste eind, nu de twee jaar jongere Australiër. Optimaal profiteert Ewan van de Jumbo-Visma-trein, die zoals afgesproken ver voor de streep op kop komt.

 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”