Volledig scherm
PREMIUM
Wilco Kelderman © Getty Images

Sunweb kan alleen improviseren tijdens de Tour

Plan A (Dumoulin) zit thuis op de bank met een kapotte knie. En plan B? Of C? Dat is er eigenlijk niet bij Sunweb. Het wordt improviseren voor Kelderman & co in de Tour, bleek in de door Bernal gewonnen Ronde van Zwitserland.

Door Thijs Zonneveld

Eigenlijk maakte de uitslag niet eens zoveel uit. Wilco Kelderman (28) hoefde de Ronde van Zwitserland niet te winnen. Hij hoefde geen ereplaatsen te versieren. Een leuk resultaat zou een leuke bonus zijn, meer niet. Het allerallerallerbelangrijkste: niet vallen.

Hij viel wel.

De Ronde van Zwitserland was een paar kilometer oud toen hij tegen het asfalt smakte, in de openingstijdrit. De rest van de week reed hij rond met schaafwonden en een antibioticakuur. Het kon er ook nog wel bij. Bijna drie maanden lag Kelderman eruit, nadat hij in de Ronde van Catalonië onderuit was geschoven op een rotonde. Hij brak zijn sleutelbeen en een nekwervel. Wéér geblesseerd. Wéér revalideren. Wéér zijn conditie vanaf nul opbouwen. De meeste renners zouden er al lang en breed klaar mee zijn, maar Keldermans moraal is, anders dan zijn botten, onbreekbaar. Hij trainde zich suf op een hometrainer, ging op trainingskampen terwijl anderen koersten en kreeg het zowaar voor elkaar om conditioneel klaar te zijn om Dumoulin bij te staan in de Tour. Maar Dumoulin gaat niet.