Volledig scherm
© AFP

‘Tour de France start op 29 augustus’

Finish 20 septemberDe Tour de France begint dit jaar pas op 29 augustus. Dat meldt de de Franse krant Le Dauphiné op zijn website. De finish van de grootste wielerwedstrijd ter wereld zou op 20 september in Parijs zijn. In die stad begint die dag dan het tennistoernooi van Roland Garros. 

De Franse president Emmanuel Macron meldde gisteren dat vanwege het coronavirus grote publieksevenementen in zijn land pas op z’n vroegst half juli weer mogelijk zijn. De Tour, die aanvankelijk op 27 juni in Nice zou beginnen, werd daardoor al genoodzaakt de wedstrijd minimaal een maandje te verschuiven. Volgens Le Dauphiné gebeurt dit nu zelfs met twee maanden. De krant weet zelfs al de exacte data van de etappes te melden van de 107de editie van de Tour. Zo zou de koninginnenrit naar de Col de la Loze plaatsvinden op 16 september. De laatste etappe is op 20 september in Parijs. Spaanse media meldden eerder vandaag de optie de Tour op te schuiven naar augustus en de Vuelta naar september een optie waarover gesproken wordt. 

Met de nieuwe data van eind augustus en drie weken september zou organisator ASO voor nog meer chaos zorgen op de toch al door de coronacrisis overhoop gehaalde wielerkalender van 2020. In de huidige agenda staat op 14 augustus in Utrecht de eerste rit in de Ronde van Spanje op het programma. Ook de WK wielrennen in september in Zwitserland zou door deze nieuwe planning in het nauw komen.

Oud-Tourwinnaar Bernard Thévenet (links) van het organisatiecomité van startplaats Nice en ASO-baas  Yann Le Moenner.
Volledig scherm
Oud-Tourwinnaar Bernard Thévenet (links) van het organisatiecomité van startplaats Nice en ASO-baas Yann Le Moenner. © BSR Agency

Volgens het Franse dagblad zou een Grand Départ aan het einde van augustus de renners voldoende tijd geven om zich naar behoren voor te bereiden. Een rittenkoers van een week zoals het Critérium du Dauphiné, dat nu ook tot nader order is uitgesteld, zou dan in de aanloop naar de Tour voor het peloton goed kunnen uitkomen.

Eerder op dinsdag bevestigde ASO dat de Tour niet op de voorziene datum van 27 juni van start kon gaan. Het Spaanse dagblad Marca meldde daarop dat de Ronde van Frankrijk wordt gereden van 2 tot 25 augustus, gevolgd door de Vuelta (in september) en de Giro (in oktober). Andere media meldden een startdatum van 25 juli voor de Tour. Organisator ASO moet nu het verlossende woord spreken.