Volledig scherm
Het profiel van de tijdrit in Pau. © ANP Graphics

Tour voor de 71ste keer in Pau, maar pas de derde tijdrit

Al 71 keer kwam de Tour de France in Pau, maar het is vandaag pas de derde keer dat de hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques decor is voor een tijdrit. 

Dat gebeurde eerder in 1939 met de Zwitser Karl Litschi als winnaar en in 1981, toen Bernard Hinault de snelste was. De Fransman veroverde ook meteen de gele trui en was twee weken later voor de derde keer eindwinnaar van de Tour.

De start is bij park Tour des Géants, dat gewijd is aan de Tourgeschiedenis. Daarna gaat het over 27,2 kilometer richting Cériset, de Côte d’Esquillot en via Gan weer in noordelijke richting terug naar Pau. Het is constant op en af en de laatste kilometer loopt zelfs steil omhoog met een stijgingspercentage van 17 procent. In Pau zal het klassement een eerste grote wijziging ondergaan. Daarna volgen nog twee bergritten in de Pyreneeën.

Bekijk hieronder de voorbeschouwing op etappe 13:

Startlijst

De eerste Nederlander die van start gaat in de tijdrit is Sebastian Langeveld. Hij zal om 14.01 uur vertrekken. De laatste Nederlander die op zijn tijdrit fiets stapt: Steven Kruijswijk. De kopman van Jumbo-Visma staat vierde in het klassement. Hij vertrekt om 17.13 uur. 

Volledig scherm
De startlijst van de tijdrit naar Pau. © AD
Volledig scherm
De startlijst van de tijdrit naar Pau © AD
 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”