Volledig scherm
Het profiel van de tijdrit in Pau. © ANP Graphics

Tour voor de 71ste keer in Pau, maar pas de derde tijdrit

Al 71 keer kwam de Tour de France in Pau, maar het is vandaag pas de derde keer dat de hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques decor is voor een tijdrit. 

Dat gebeurde eerder in 1939 met de Zwitser Karl Litschi als winnaar en in 1981, toen Bernard Hinault de snelste was. De Fransman veroverde ook meteen de gele trui en was twee weken later voor de derde keer eindwinnaar van de Tour.

De start is bij park Tour des Géants, dat gewijd is aan de Tourgeschiedenis. Daarna gaat het over 27,2 kilometer richting Cériset, de Côte d’Esquillot en via Gan weer in noordelijke richting terug naar Pau. Het is constant op en af en de laatste kilometer loopt zelfs steil omhoog met een stijgingspercentage van 17 procent. In Pau zal het klassement een eerste grote wijziging ondergaan. Daarna volgen nog twee bergritten in de Pyreneeën.

Bekijk hieronder de voorbeschouwing op etappe 13:

Startlijst

De eerste Nederlander die van start gaat in de tijdrit is Sebastian Langeveld. Hij zal om 14.01 uur vertrekken. De laatste Nederlander die op zijn tijdrit fiets stapt: Steven Kruijswijk. De kopman van Jumbo-Visma staat vierde in het klassement. Hij vertrekt om 17.13 uur. 

Volledig scherm
De startlijst van de tijdrit naar Pau. © AD
Volledig scherm
De startlijst van de tijdrit naar Pau © AD
  1. Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Het kan wel eens een teleurstellend wielerjaar worden voor wielrenner Mark Cavendish. De Britse sprinter mag al niet meedoen aan het baanrennen bij de Olympische Spelen in Tokio en moet ook nog maar afwachten of hij de Tour de France mag rijden. Manager Rod Ellingworth van zijn nieuwe ploeg Bahrain-McLaren heeft gezegd dat de Tour geen zekerheid is voor de sprinter van het eiland Man, die al dertig Touretappes won in zijn carrière.