Julian Alaphilippe zal ook morgen weer in de gele trui rijden.
Volledig scherm
Julian Alaphilippe zal ook morgen weer in de gele trui rijden. © AFP

Twaalf dagen in het geel, maar geen Tourzege? Het kan nog veel gekker

Julian Alaphilippe mocht na de etappe van vandaag al voor de twaalfde keer op het podium de leiderstrui halen. Het gebeurde slechts vier keer in de Tour dat iemand vaker het geel droeg, maar uiteindelijk in Parijs niet de nummer 1 was.

Sylvère Maes was in 1937 de eerste met 13 gele truien, maar geen Tour-zege. In 1939 en 1947 maakte René Vietto het nog bonter. Ondanks respectievelijk 16 en 15 etappes in de leiderstrui, ging in Parijs iemand anders met de hoofdprijs aan de haal. Net als de Duitser Didi Thurau in 1977. Hij won de proloog en voerde maar liefst 19 etappes het klassement aan, maar eindigde uiteindelijk als vijfde.

Drie keer was de eindzege niet voor een renner, terwijl hij twaalf ritten in een Tour de beste klassementsrenner was. Dat waren Vincent Barteau (1984), Georges Vandenberghe (1968) en Antonin Rolland (1955).

Poll

Wint Julian Alaphilippe de Tour de France?

  • Ja (12%)
  • Nee (88%)
1981 stemmen

Alaphilippe nam na de derde etappe de leiding in de Ronde van Frankrijk over van Mike Teunissen. Giulio Ciccone nam het na drie dagen van hem over, maar na acht dagen had de Franse springveer van Deceuninck – Quick-Step het geel weer om de schouders. En stevig ook, want zelfs na de twee zware bergritten in de Pyreneeën van afgelopen weekend staat Alaphilippe nog altijd boven aan het klassement. Dus voor titelverdediger Geraint Thomas (+1.35) en uitdagers als Steven Kruijswijk (+1.47), Thibaut Pinot (+1.50) en Egan Bernal (+2.02).

In 2011 droeg met Thomas Voeckler tien dagen een Fransman het geel. Links Robert Gesink in de witte trui voor beste jongere.
Volledig scherm
In 2011 droeg met Thomas Voeckler tien dagen een Fransman het geel. Links Robert Gesink in de witte trui voor beste jongere. © AP