Volledig scherm
PREMIUM
Laurens ten Dam. © Marco Okhuizen

Wat de rustdag in de Tour zo uniek maakt

ColumnLaurens ten Dam schrijft tijdens deze Tour de France een column. De ervaren renner laat daarin zijn licht schijnen op gebeurtenissen binnen en buiten het peloton.

Ondersteund door twee verzorgers werd onze buschauffeur naar boven getild. Het was een uur of zes ‘s avonds tijdens de eerste rustdag uit mijn carrière en ik keek lachend toe hoe hij in zijn bed werd gelegd. Wat was er gebeurd? Blijkbaar is het traditie bij de Baskische wielerploegen om op de rustdag uitgebreid te lunchen en enorme hoeveelheden Baskische wijn, Txacoli, te drinken. Op deze dag in Pau werden de begeleiders van de Rabobank-ploeg uitgenodigd en omdat voor de buschauffeur de rustdag ook een échte rustdag is, maakte die iets te gretig gebruik van dat aanbod. De rest van de avond heb ik hem niet meer gezien. Maar de volgende dag stonden we gewoon op tijd aan de start. Moet een keer kunnen, toch? Wij hadden een goed verhaal.

De rustdag is saai en de kijker fast forward het liefst naar de volgende etappe, is het idee. Maar het tegendeel is waar. Ik kan me bijna alle rustdagen makkelijk voor de geest halen. Bij de 350 ritten die ik heb gereden, wordt dat een stuk moeilijker.

 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”