Volledig scherm
Wilco Kelderman. © BSR Agency

Wilco Kelderman verlaat Tour met rugproblemen

‘Nadenken over nieuw doel’Wilco Kelderman zal morgen niet meer van start gaan in de zestiende etappe van de Tour de France. De 28-jarige Nederlander van Team Sunweb kampt met rugproblemen.

,,Het is een grote teleurstelling dat ik de Tour moet verlaten, zeker met de komende bergetappes die mij normaal gesproken goed zouden moeten liggen”, zegt Kelderman, die gisteren al liet doorschijnen de Tour te gaan verlaten. ,,Soms doet het lichaam niet wat je wil. Ik ga nu naar huis en nadenken over wat de doelstelling wordt voor de rest van het seizoen.”

Kelderman kent een teleurstellend jaar. Hij miste eerder al de Giro vanwege een zware crash in de Ronde van Catalonië. Daarbij brak hij een sleutelbeen en een nekwervel. In de Tour zou hij vervolgens als meesterknecht van Tom Dumoulin meegaan, maar dat plan moest op de schop toen de kopman enkele weken voor de Tour afzegde wegens een knieblessure.

Dit was de derde Ronde van Frankrijk voor Kelderman. Bij zijn vorige twee deelnames in 2015 en 2016 haalde hij Parijs wel, respectievelijk als 79ste en 32ste.

Bekijk hieronder de samenvatting van de rit van gisteren:

 1. Tourwinnaar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’
  Huldiging én herdenking

  Tourwin­naar Bernal in Colombia: ‘We blijven koersen voor Bjorg’

  Egan Bernal werd woensdag in zijn thuisdorp Zipaquira gehuldigd vanwege zijn eindzege in de Tour de France. De 22-jarige Colombiaan dacht echter niet aan feesten: met een minuut stilte en een korte speech herdacht hij zijn maandag omgekomen generatiegenoot Bjorg Lambrecht. ,,Zijn overlijden bezorgt me veel verdriet. Ik hoop dat hij nu op een betere plek is. We blijven koersen voor hem”, aldus Bernal.
 2. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
  Video

  Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

  Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”