Volledig scherm
Matthews. © AP

Zieke Matthews moet Tour verlaten

De Tour de France zit er voor Michael Matthews al na vier dagen op. De Australische ploeggenoot van Tom Dumoulin bij Sunweb stapt woensdag niet meer op de fiets omdat hij ziek is.

,,De voorbereidingen voor de Tour beginnen maanden van tevoren. Soms gaan dingen helaas niet zoals we willen. We moeten helaas melden dat Matthews deze dag niet meer kan starten. Word snel beter, Michael'', schrijft Sunweb op Twitter.

Matthews stond na de vierde etappe op de negende plaats in het algemeen klassement. Vorig jaar won de sprinter de groene trui in de Tour en ook bracht hij twee etappes op zijn naam. ,,Ik ben erg teleurgesteld dat ik deze ochtend niet kan starten. Ik heb er alles aan gedaan, maar op deze manier heeft het geen zin. Het is domweg niet mogelijk. Ik ga naar huis om te herstellen en vanaf daar de jongens aanmoedigen voor de rest van de Tour'', aldus Matthews.

Dumoulin raakte kort voor de start van de Tour al meesterknecht Wilco Kelderman kwijt. Hij blesseerde zich tijdens het NK aan zijn schouder en was niet op tijd fit. Laurens ten Dam werd als vervanger van Kelderman aangewezen.

,,Dit is een grote klap. In de eerste plaats voor Michael zelf, maar natuurlijk ook voor de rest van het team'', reageerde Dumoulin woensdag voor de start van de vijfde rit. In deze heuvelachtige etappe door Bretagne werd Matthews getipt als een van de kanshebbers op de winst.

,,Michael kon vanmorgen bij het ontbijt geen voedsel binnenhouden. De dokter constateerde dat hij koorts heeft en niet fit genoeg is om te starten. Dat is een groot gemis. Hij is niet alleen een kanshebber op dagsucces, maar is ook van grote waarde in moeilijke etappes voor het team'', aldus ploegleider Tom Veelers.