Volledig scherm
Getty & ManUnited © Henrikh Mkhitaryan (links) en Alexis Sánchez.

Arsenal en Manchester United maken ruil Sánchez-Mkhitaryan officieel

Alexis Sánchez verkast van Arsenal naar Manchester United. Zijn contract in Londen liep aan het einde van dit seizoen af. Henrikh Mkhitaryan bewandelt, als onderdeel van de deal, de omgekeerde weg.

Volledig scherm
Alexis Sánchez. © Action Images via Reuters

,,Ik ben blij dat ik nu bij de grootste club van de wereld speel'', zei Alexis Sánchez. ,,De kans om op Old Trafford te gaan spelen en met coach José Mourinho te gaan werken kon ik niet laten liggen. Ik hoop dat ik de fans over de hele wereld kan laten zien waarom United mij zo graag wil hebben.''

Volgens United-coach Mourinho is Sánchez precies wat Manchester nodig heeft. ,,Hij is één van de beste aanvallers ter wereld en maakte onze groep van jonge en talentvolle spitsen compleet. Hij heeft een geweldige 'drive' en zal dat overbrengen op de rest van de selectie. Zijn ambitie gaat ook de rest motiveren, daarvan ben ik overtuigd.''

Sánchez kwam in de zomer van 2014 voor 42,5 miljoen euro over van FC Barcelona. Hij was in 166 wedstrijden goed voor tachtig doelpunten en 46 assists. Eerder speelde Sánchez ook nog voor Cobreloa, Colo-Colo, River Plate en Udinese. Met Arsenal won hij in zijn eerste wedstrijd de Charity Shield en daarna nog twee keer de FA Cup, maar nooit deed hij serieus mee om de titel in de Premier League. 

Volledig scherm
Alexis Sánchez viert de winst van de FA Cup in 2017. © Getty Images

Vorig seizoen eindigde Arsenal als zesde en daar staat de ploeg van Arsène Wenger nu weer. Het gat met de vierde plaats (deelname aan de Champions League) is nu al acht punten, het gat met koploper Manchester City zelfs 23 punten. Voor Sánchez genoeg reden om zijn contract bij Arsenal niet te verlengen.  

Tegenover het vertrek van Sánchez staat de komst van Mkhitaryan. De Armeniër  kwam in 2016 van Borussia Dortmund naar Manchester United, maar wist daar nooit onomstreden te worden. Dit seizoen kwam hij in vijftien van de 24 competitiewedstrijden in actie, daarin wist de aanvallende middenvelder één keer te scoren. Bij Arsenal vormt hij de eerste bouwsteen voor wat een nieuw, succesvol elftal moet worden. Want dat er in het Emirates Stadium de komende periode nog veel staat te gebeuren, is wel zeker.

Aflopende contracten voor trio middenvelders

Net als bij Sánchez het geval was, beschikken namelijk ook middenvelders Jack Wilshere, Santi Cazorla en Mesut Özil over aflopende contracten bij Arsenal. Zij lopen komende zomer zeer waarschijnlijk gratis de deur uit. Het zorgt voor veel onvrede onder de fans, die weinig tot geen ambitie proeven bij Wenger en het bestuur van de club. De onvrede onder de fans komt vooral duidelijk naar voren op het YouTube-kanaal ArsenalFanTV, waar supporters vrijwel wekelijks hun gal spuien op Wenger en het beleid van de club (zie onder).

Arsenal zal de komende maanden moeten gaan bouwen aan een nieuw elftal, maar de vraag is vooral: wie gaat dat doen? Blijft Wenger de baas in het Emirates Stadium of geeft hij het stokje na 22 seizoenen door?