Volledig scherm
Frenkie de Jong tegen PEC Zwolle. © ANP

De Jong persoonlijk akkoord met Barça over meerjarig contract

De transfer van Frenkie de Jong is bijna afgerond. Ajax en FC Barcelona zitten alleen nog om tafel om de laatste details af te ronden. De middenvelder zelf is al rond met de Catalanen. De Jong tekent een meerjarig contract in Barcelona en blijft nog een half jaar in Amsterdam te bewonderen. De transfersom bedraagt minimaal 75 miljoen euro en kan nog oplopen aan de hand van bonussen.

Door Daniël Dwarswaard

Om de deal snel af te ronden reisde Barcelona vandaag met een zware delegatie af naar Amsterdam. Voorzitter Josep Bartomeu, algemeen directeur Pep Segura en directeur Oscar Grau kwamen naar Barcelona om de puntjes op de i te zetten.

Volledig scherm
Frenkie de Jong in het shirt van Ajax. © ANP

FC Barcelona is bereid om een recordbedrag van 75 miljoen euro (dat aan de hand van bonussen sterk kan oplopen) neer te tellen voor Frenkie de Jong, die zelf ook zijn zinnen heeft gezet op een transfer naar de kampioen van Spanje. De 21-jarige middenvelder van Ajax werd de afgelopen maanden in verband gebracht met veel grote clubs in Europa zoals Bayern München, Paris Saint-Germain, Manchester City, Real Madrid en dus ook FC Barcelona. De Spaanse topclub en Paris Saint-Germain bleven het langst over, maar de Catalaanse club heeft nu de beste papieren om De Jong definitief voor meerdere jaren vast te leggen. PSG zou niet meer dan 75 miljoen euro willen betalen voor de 21-jarige middenvelder uit Arkel. De Jong maakte op 31 december 2015 voor een symbolisch bedrag van 1 euro de overstap van Willem II naar Ajax. Daar speelde de lichtvoetige middenvelder tot op heden 65 wedstrijden in de hoofdmacht, waarin hij goed was voor zes goals en tien assists. 

De Ligt

Ook Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt (19) wordt al maanden gelinkt aan de grootste Europese clubs. Juventus wil hem dolgraag contracteren en ook Bayern München scoutte De Ligt uitvoerig. Nu heeft ook Manchester City zich nadrukkelijk gemeld in de strijd om de talentvolle verdediger. 

Ajax staat sowieso voor een woelige zomer. De verwachting is dat naast De Jong en De Ligt ook keeper André Onana en spelmaker Hakim Ziyech zullen vertrekken uit Amsterdam. Dat gaat Ajax een astronomisch bedrag aan transferopbrengsten opleveren, maar tegelijkertijd staat de club komende zomer ook voor een grondig renovatie van de selectie.

Luister ook de AD Voetbal Podcast met een voorbeschouwing op de klassieker Feyenoord-Ajax:

Volledig scherm
Frenkie de Jong in actie tegen Heerenveen afgelopen zondag. © Pim Ras Fotografie