Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

ManUnited wil Real Madrid deze maand aftroeven met Van de Beek

VideoManchester United wil Real Madrid aftroeven in de strijd om de handtekening van Donny van de Beek. De Engelse club zou de speler van Ajax het liefst deze maand al vastleggen.

Door Geert Langendorff en Freek Jansen

Trainer Ole Gunnar Solskjaer wil op korte termijn versterkingen hebben voor het middenveld van Manchester United om de kansen op kwalificatie voor de Champions League in leven te houden. Donny van de Beek prijkt hoog op een lijst met kandidaten van de Noor. Solskjaer zou bereid zijn tot de zomer te willen wachten, maar hoopt de international deze maand al op Old Trafford te kunnen begroeten.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Manchester United weet dat Real Madrid de beste papieren in handen heeft om Van de Beek van Ajax over te nemen. Afgelopen zomer was de middenvelder dichtbij een transfer naar Spanje, maar kwam de deal nog niet rond. Ajax waardeerde vervolgens het contract van Van de Beek op, maar wel met de wetenschap dat hij na dit seizoen waarschijnlijk zal vertrekken. Real Madrid blijft de belangrijkste gegadigde, maar Manchester United beschikt echter over de financiële middelen om een serieus tegenbod te doen. De kansloze nederlaag voor eigen publiek tegen Manchester City in de halve finale van de League Cup (3-1) van gisteren onderstreepte de noodzaak om een speler van het kaliber van Van de Beek in te lijven.

De opties van Solskjaer zijn momenteel miniem. Recordaankoop Paul Pogba herstelt van een operatie aan een enkel, een tegenvaller in een toch al moeizame relatie. Sinds zijn overgang van Juventus in 2016 voor 105 miljoen euro heeft de Franse wereldkampioen zijn klasse slechts sporadisch laten zien. Hij haalde vooral het nieuws met opmerkingen waarin hij insinueerde naar een andere club, Real Madrid in het bijzonder, te willen vertrekken.

Sporadisch

Manchester United zoekt met het oog op zijn afwezigheid en mogelijk snelle afscheid naar een speler met vergelijkbare offensieve kwaliteiten. Achter Pogba gaapt een gigantisch gat. Jesse Lingard mist het niveau, terwijl Juan Mata kracht en snelheid ontbeert. Andreas Pereira leek na enkele succesvolle verhuurperiodes uit te kunnen groeien tot vaste ‘nummer 10’, maar de Braziliaan schittert op Old Trafford slechts sporadisch.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Controleur

Van de Beek kan ook als controleur uit de voeten, een positie waarvoor Fred en Nemanja Matic om verschillende redenen tekortkomen. Scott McTominay, afkomstig uit de opleiding, is de enige serieuze optie in die rol. De Schot kampt echter met een knieblessure die hem nog een maand of twee langs de kant houdt. Het maakt de urgentie om Van de Beek aan te trekken nog groter.

Onder anderen Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en James Maddison (Leicester City) staan naast Van de Beek op de shortlist van de Red Devils. Solskjaer wil een paar middenvelders van wereldklasse aan zijn selectie toevoegen, waardoor eventueel wachten tot de zomer geen onoverkomelijk probleem is.

Daar ligt sowieso de voorkeur van de speler zelf. Van de Beek gaf eerder aan Ajax niet halverwege het seizoen te willen verlaten. Ook de Amsterdamse clubleiding heeft al meermalen uitgesproken dat het deze maand geen sterkhouders zal laten vertrekken.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotogerafie