Volledig scherm
© EPA

Terugkeer Van Persie bij Feyenoord nog ver weg

De komst van Robin van Persie naar Feyenoord is voorlopig geen serieuze optie. Fenerbahçe houdt de Nederlander ‘gewoon’ aan zijn doorlopende contract, terwijl trainer Aykut Kocaman een prominente plek in zijn elftal heeft toegezegd aan de spits.

Door Sjoerd Mossou

Van Persie kampt met een lichte blessure sinds een oefenduel met AS Monaco, maar maakte volwaardig deel uit van de voorbereiding in Istanboel. Geruchten dat de voetballer zijn rugnummer kwijt zou raken, of zelf een frontale breuk zou forceren, kloppen niet.

Fenerbahçe heeft richting het management van de voetballer nog op geen enkele manier door laten schemeren onder diens miljoenencontract uit te willen. Dat is een cruciaal verschil met de situatie van Wesley Sneijder bij Galatasaray, die zijn contract onlangs liet ontbinden in Turkije, na sportief/financieel gekibbel dat al vele maanden speelde.

Feyenoord hoopte (en hoopt) dat Van Persie transfervrij zou kunnen vertrekken, maar die kans is in de laatste weken eerder verkleind dan vergroot. Als daar al iets aan verandert, dan kan die doorbraak nog weken duren, op weg naar de transferdeadline op 31 augustus.

Van Persie zelf zou nog steeds graag terugkeren in de Kuip, maar de voetballer beseft ook dat Fenerbahçe dan mee moet willen werken aan een vertrek. Het spel zogenoemd hard spelen heeft weinig zin: in dat geval zal de Turkse topclub een forse transfersom eisen bij Feyenoord.

Bovendien is er geen aanleiding tot een geforceerde breuk, Fenerbahçe heeft altijd keurig aan zijn verplichtingen voldaan, Van Persie voelt zich nog altijd gewaardeerd, en de spits heeft medio 2015 zelf een driejarig contract getekend in Istanboel.

Een overstap naar Feyenoord is daarmee nog niet volledig van de baan. Het valt niet uit te sluiten dat Fenerbahçe zich de komende weken zal roeren op de transfermarkt, mogelijk met gevolgen voor de positie van grootverdiener Van Persie. Verdediger Simon Kjaer staat op het punt naar Sevilla te vertrekken, dat zou de Turken extra financiële slagkracht kunnen geven om zich ook aanvallend te versterken. Tot die tijd zit Feyenoord echter in de wachtkamer, en trainer Giovanni van Bronckhorst mag er van uitgaan dat hij de competitie zonder Van Persie moet beginnen.

Volledig scherm
© Pro Shots