Vyacheslav Karavaev vertrekt bij Vitesse. Hij gaat naar Zenit Sint-Petersburg
Volledig scherm
Vyacheslav Karavaev vertrekt bij Vitesse. Hij gaat naar Zenit Sint-Petersburg © BSR Agency

Vitesse verkoopt Karavaev voor 8 miljoen euro aan Zenit

ClubrecordVyacheslav Karavaev is weg bij Vitesse. De rechtsback maakt op de slotdag van de transferwindow de overstap naar Zenit Sint-Petersburg. De eredivisionist rondt met 8 miljoen een recordtransfer voor een verdediger af.

Karavaev (24) werd al maanden met Zenit in verband gebracht, maar bij Vitesse is sprake van een last-minute transfer. Zenit meldde zich zondagavond pas concreet bij technisch directeur Mohammed Allach van de eredivisionist. Daarna werd op de laatste dag van de transferperiode koortsachtig overleg gevoerd over de voorwaarden van de overgang van de Russische international.

Vitesse bedong bij de transfer niet alleen een recordsom van circa 8 miljoen euro. Er is ook een doorverkooppercentage in het contract opgenomen. Karavaev tekent voor vier jaar bij Zenit.

Vitesse nam Karavaev in januari 2018 over van Sparta Praag. De Rus werd al snel vaste waarde in Arnhem. Hij kwam eerder uit voor CSKA Moskou, FK Jablonec en Dukla Praag. De voorbije maanden werd hij opgenomen in de nationale selectie van Rusland.

Zenit toonde afgelopen jaar meermaals interesse in Karavaev. De scouts van de Russische club togen geregeld naar Arnhem. Daarbij was er nauw contact met Leonid Sloetski, coach van de Gelderse eredivisionist.

Vitesse kan de miljoenen van Zenit goed gebruiken. Clubeigenaar Valeri Oyf voert bezuinigingen door in Arnhem, omdat de kosten de inkomsten met miljoenen overstijgen. De transfersom wordt niet in dit boekjaar verwerkt, maar gaat naar het volgende seizoen.

  1. Transferklap in plaats van transferkoorts: ‘Niet doemdenken, maar dit zal invloed hebben’

    Transfer­klap in plaats van transfer­koorts: ‘Niet doemdenken, maar dit zal invloed hebben’

    Wat gaat de huidige corona-crisis betekenen voor de transferperiode van komende zomer? Deze week predikte het Zwitserse ‘International Centre for Sports Studies’ (CIES) nog net geen hel en verdoemenis voor de clubs die afhankelijk zijn van spelersverkopen. CIES ziet de transferwaarde van de selecties van de 98 ploegen in de hoogste divisies van de vijf grootste voetballanden verschrompelen. Op basis van de huidige rekenmodellen en verwachtingen rekent men op een waardedaling van gemiddeld 28 procent, met bij sommige clubs uitschieters naar veertig procent.