Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk hoort bij de acht presentatoren die meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. © ANP

10 presentatoren Publieke Omroep verdienen nog boven de norm

Het aantal presentatoren bij de Publieke Omroep dat nog boven de balkenendenorm verdient, is vorig jaar gedaald naar tien. Maar dat is nog altijd meer dan het maximum van acht dat in 2009 door de overheid werd vastgesteld.

Volledig scherm
Ook Paul de Leeuw verdient met ruim drie ton boven de norm. © ANP
Volledig scherm
Namen worden door de NPO niet bekendgemaakt, maar de kans is aanwezig dat de goedbeluisterde 3FM-dj's Sander Lantinga en Coen Swijnenberg bij de topverdieners van BNN horen. © ANP

De NPO laat weten dat het getal acht nog niet kan worden gehaald als gevolg van lopende contracten. 'Maar dat willen we wel graag', zegt een woordvoerder tegenover De Volkskrant. Naar verwachting zal in 2013 het aantal van acht toegestane uitzonderingen wel worden behaald, weet de woordvoerder. Daarvan mogen er vijf bij de tv werken en drie bij de radio.

BNN
Van de huidige tien veelverdieners werken er vier bij BNN. De publieke omroep geeft geen namen vrij, maar vermoedelijk gaat het om de presentatoren Patrick Lodiers, Ruben Nicolai, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. De salarissen variëren van 225.000 tot 201.000 euro.

Van Nieuwkerk
Verder heeft de VARA drie presentatoren in de lijst over 2011. Daarvan ging er één in augustus al achteruit in salaris, zeer waarschijnlijk Paul Witteman, die dit afgelopen jaar al in enkele interviews erkende. Bij de overige twee topverdieners van de omroep gaat het vrijwel zeker om Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw. Zij verdienen volgens het jaarverslag 491.025 en 374.583 euro, al is dus niet bekend wie bij welk bedrag hoort.

KRO en TROS
Dan zijn er nog de KRO en de TROS met respectievelijk één en twee goedverdienende presentatoren. Die van de KRO verdient 199.780, maar kreeg per begin dit jaar een contract met bijbehorend salaris onder de norm, vermoedelijk gaat het hier om Yvon Jaspers, presentatrice van Boer Zoekt Vrouw. Bij de TROS krijgt 'presentator 1' 376.000 euro, hier gaat het om Antoinette Hertsenberg, waarvan het hoge salaris al eerder uitlekte. Zij tekende in 2008 een contract voor zes jaar. De tweede TROS-presentator krijgt 285.423 euro, vermoedelijk Ivo Niehe of André van Duin.