Volledig scherm
Ruud de Wild is te gast in de uitzending van Evers Staat Op, van Edwin Evers op Radio 538. © ANP Kippa

538 haalt podcasts van sites na conflict met Buma Stemra

UpdateRadio 538 verklaart naar eigen zeggen 'de oorlog' aan muziekrechtenorganisatie Buma Stemra. Radio 538 haalt per direct de populaire dance-podcasts '538 Dance Department' en 'Powermix' van alle websites.

Dat meldt de radiozender vandaag in een persbericht. Met de podcasts kunnen luisteraars gratis 538-producten terugluisteren.

Buma Stemra vond de vergoeding die 538 hiervoor betaalde niet genoeg en meldde eerder dat deze 'naar een redelijk niveau' moest worden getild. Maar volgens 538 blijkt nu dat de zender 'bijna 100 keer zoveel' moet gaan betalen. Daarop heeft 538 de podcasts teruggetrokken.

Jan-Willen Brüggenwirth zegt graag mee te willen betalen aan de muziek die de zender gebruikt, 'maar dan wel zonder mes in de rug.'

Radio 538 zegt dat de zender tot voor kort jaarlijks 240 euro per podcasttitel betaalde. Vanmorgen meldde Buma/Stemra volgens een zegsvrouw dat dat bedrag omhooggaat naar 1 cent per download. Jaarlijks worden de podcasts van het radiostation 6 miljoen keer gedownload, aldus Radio 538. Dat zou de zender ruim 60.000 euro kosten, aldus de woordvoerster.

Volgens Buma/Stemra is het nieuwe tarief nodig omdat podcasts veel muziek bevatten, die nu bijna wordt weggegeven. De nieuwe tarieven gaan voor de hele branche gelden, aldus een zegsman.

  1. Anouk slaat terug na kritiek op hardheid: 'Zeurende hoeren'
    Catfight

    Anouk slaat terug na kritiek op hardheid: 'Zeurende hoeren'

    Het vertrek van Kira Dekker uit The voice of Holland loopt uit op een online catfight tussen de Groningse zangeres en coach Anouk. De rockdiva haalt op Instagram hard uit naar de singer-songwriter, die na haar vertrek uit de RTL4-talentenjacht grappend twitterde dat ze chocolade ging eten en het Anouks schuld zou zijn als ze daar dik van wordt. ,,Het is niet mijn schuld, you stopt het zelf in your mond'', sneert Anouk terug.

poll

Van mij mag de Televizier-Ring naar

  • Zondag met Lubach (52%)
  • Expeditie Robinson (19%)
  • Beste Zangers (30%)
55856 stemmen