Akke Marije (20) is Holland's Next Top Model 2016

De 20-jarige Akke-Marije Marinus uit het Friese Bornwird heeft de RTL5-talentenjacht Holland's Next Top Model 2016 gewonnen. Tijdens de bloedstolle finale liet de blondine haar rivalen Noor en Emma achter zich, evenals wildcarddeelneemster Colette. ,,Wie had dit gedacht, jongens?''

Quote

Uiteinde­lijk wil ik verpleeg­kun­di­ge worden

Akke Marije

Akke Marije wint een modellencontract bij Touché ter waarde van 50.000 euro. Daarnaast krijgt ze een prijzig bed, een auto en haar eigen parfum.

Akke Marije, die al weken favoriet was voor de titel, hoopt haar Friese collega Doutzen Kroes achterna te gaan. Haar grote droom is dan ook om mee te lopen in een show van lingeriemerk Victoria's Secret. Maar op lange termijn ziet ze zichzelf opmerkelijk genoeg niet als model, maar als verpleegkundige.

Lastige positie
,,Eerlijk is eerlijk, als ik zou winnen, dan zou me dat wel in een lastige positie brengen'', zei de student Verpleegkunde eerder tegen de Nieuwe Dockumer Courant. ,,Dan moeten we kijken hoe ik een modellencontract kan combineren met de opleiding. Ik vind modellenwerk heel erg leuk, maar ik moet en zal mijn diploma voor verpleegkundige halen. Dat is hoe ik mijn uiteindelijke toekomst voor me zie.''

De ranke boerendochter, die vóór haar deelname pas twee keer als model voor de camera stond, rondde eerder de HAVO én een opleiding tot sportmasseur af. Als ze niet studeert, geeft ze knutselles aan kinderen in de kerk of voetbalt ze.

Vriendin
Akke Marije had zelf nooit nagedacht over een deelname aan Next Top Model, maar haar vrienden drongen aan. Uiteindelijk vulde een vriendin het halve aanmeldingsformulier in. De blondine hoefde zelf alleen nog haar maten op te nemen en in te vullen en dat deed ze.

,,Sinds mijn zestiende ben ik meerdere keren gescout, maar dat liep eigenlijk altijd op niets uit'', zei ze eerder. ,,Ik had er dan ook niet zulke hoge verwachtingen van, ik en modellenwerk.''

De wildcard in de finale was nieuw. Hij ging naar een deelneemster die de show eerder moest verlaten, maar zich wel goed had geprofileerd op sociale media. Uitverkoren Colette werd uiteindelijk tweede.