Volledig scherm
© Thinkstock

'Censuur internet in China en Iran neemt toe'

Burgers in China en Iran hebben in toenemende mate last van censuur op internet, signaleert Reporters Zonder Grenzen. De organisatie, die zich inzet voor persvrijheid, heeft vandaag een lijst uitgebracht met 'Vijanden van het internet'. Daarop staan twaalf landen, waaronder China en Iran.

Terwijl het regime in Peking internetbedrijven dwingt mee te werken aan de digitale censuur, gaat Iran nog een stapje verder met de ontwikkeling van een eigen 'nationaal internet', dat is afgesloten van de rest van de wereld.

Gevangen
Minstens 199 bloggers en journalisten werden in 2011 gevangengezet vanwege hun activiteiten op internet, stelt Reporters Zonder Grenzen. China, Vietnam en Iran namen volgens de organisatie de meeste mensen gevangen wegens ongewenste meningen. Nieuw op de lijst van 'internetvijanden' zijn Bahrein en Wit-Rusland.

In Libië is het na de val van dictator Muammar Kaddafi juist veiliger geworden om je mening te verkondigen op internet, aldus de organisatie.

Dag tegen censuur
Hier het verslag van Reporters Zonder Grenzen op de eigen website, vandaag uitgebracht ter gelegenheid van World Day Against Cybercensorship, de 'Werelddag tegen Internetcensuur'.

poll

Welke halve finale kijk jij vanavond?

  • Eurovisie Songfestival (11%)
  • Olympique Lyon - Ajax (49%)
  • Geen van beiden (40%)
14599 stemmen