Volledig scherm
Conchita Wurst bij een optreden in Wenen © epa

Conchita Wurst vaart mee op de Gay Pride in Amsterdam

Conchita Wurst, de Oostenrijkse 'vrouw-met-baard' die dit jaar het Eurovisiesongfestival won, vaart mee op de Gay Pride in Amsterdam. Ze staat op 2 augustus op de boot van Gay Care Amsterdam, een thuiszorgorganisatie voor homoseksuelen. Een dag later geeft ze een optreden op het Rembrandtplein in Amsterdam. Dat hebben de organisatoren van de botenparade en de thuiszorgorganisatie vandaag bekendgemaakt.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP Kippa
Volledig scherm
© ANP

Gay Care Amsterdam heeft de 25-jarige Tom Neuwirth, zoals Conchita in het echt heet, uitgenodigd en de zangeres heeft de uitnodiging aanvaard. 'Zij is op dit moment hét symbool voor diversiteit en openheid in Europa', zegt directeur Jan Nieuwenhuis in een verklaring.

Conchita Wurst won het songfestival begin mei met overmacht. Haar lied Rise Like A Phoenix kreeg meer punten dan Ilse DeLange en Waylon uit Nederland, de naaste rivaal. Conchita droeg de winst op aan 'iedereen die gelooft in een toekomst van vrede en vrijheid'.

De overwinning deed vooral in Oost-Europa veel stof opwaaien. De Servisch-Orthodoxe Kerk gaf Conchita Wurst de schuld van overstromingen op de Balkan. Volgens de Russische ultranationalist Vladimir Zjirinovski vormde de zege het einde van Europa. 'Het is volledig wild geworden. Er zijn geen echte mannen en vrouwen meer in Europa', zei Zjirinovski. Vicepremier Dmitri Rogozin zei dat het pro-Europese Russen 'hun toekomst toont, een bebaard meisje'.

Eerder had Rusland al geprobeerd om Conchita te laten weren uit de competitie. Ook werden petities in Rusland, Wit-Rusland en Armenië opgezet om de Oostenrijkse act in die landen van de buis te houden.

  1. Beste Zangers? Beste hits! Tientallen miljoenen views voor deze knallers
    PREMIUM

    Beste Zangers? Beste hits! Tientallen miljoenen views voor deze knallers

    Niet The Voice of Holland, niet Holland's Got Talent en ook niet een andere talentenjacht, maar Beste Zangers is het programma om te scoren als artiest. Glennis Grace gaf haar ingedutte carrière een nieuw leven met een dikke nummer 1-hit, André Hazes stapte voor het eerst uit de schaduw van zijn beroemde vader en Davina Michelle werd de succesvolste vrouwelijke artiest ooit in de Nederlandse Top 40. Het zangprogramma van de AvroTros kan met recht een hitmachine worden genoemd.