Volledig scherm
© ANP Kippa

Dekker: Politiek gaat niet over Sesamstraat

UpdateHet is niet aan de politiek om te bepalen hoe laat een programma wordt uitgezonden en de plek waar het te zien is. ,,Dat is aan Hilversum. Zij bepalen hoe ze met hun programma's de kijkers en luisteraars zo goed mogelijk bereiken.''

Poll

Sesamstraat verbannen naar kanaal 331. Verhuis jij mee?

  • Natuurlijk! Het is educatief en sentimenteel (27%)
  • Nee, ik wil het op NPO1 zien (39%)
  • Maakt mij niet uit, ik keek toch al nooit (28%)
  • Ik heb geen digitale televisie (6%)
18915 stemmen

Dat liet staatssecretaris Sander Dekker (Media) vrijdag weten in een reactie op de ophef die ontstaan is over Sesamstraat. Het kinderprogramma verhuist van NPO1 naar een themakanaal.

,,Als kind keek ik vaak naar Sesamstraat. En daar bewaar ik goede herinneringen aan. Wat mij betreft is het een programma dat goed past bij de kerntaken van de NPO. Het is educatief en kinderen zijn er dol op'', aldus Dekker.

Hij wijst er op dat Sesamstraat voor iedereen beschikbaar blijft via de traditionele televisie, maar ook via internet.

Dekker krijgt bijval van de coalitie van VVD en PvdA. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is onafhankelijk en bepaalt zelf wat, wanneer en waar iets wordt uitgezonden, stelt de PvdA. Ook de VVD vindt dat de politiek alleen over de hoofdrichting gaat.

VVD-Kamerlid Ton Elias wordt sceptisch over de ophef die is ontstaan over het verplaatsen van Sesamstraat naar een themakanaal. ,,Het belangrijkste is dat het programma voor iedereen te zien blijft en ook op elk gewenst moment. Veel mensen hebben het nieuwe kanaal in het basispakket maar als dat niet zo is, dan kun je het zien via een app.''

PvdA'er Mohammed Mohandis begrijpt dat veel mensen het jammer vinden dat Sesamstraat niet meer op NPO1 te zien is ,,maar de NPO bepaalt dat zelf''. Hij vindt wel dat dit soort programma's voor iedereen makkelijk te zien moet blijven.

Kijkcijfers
D66 vindt het echter een slechte zaak dat de NPO kennelijk omwille van de kijkcijfers een goed kinderprogramma van ,,het hoofdpodium'' afhaalt. ,,De oude en ook de nieuwe mediawet noemt juist cultuur en educatie als een kerntaak'', zegt D66'er Kees Verhoeven. ,,Behoud van dit soort programma's staat voor ons voorop maar nu worden die geschrapt of verbannen. Dat is een doodlopende weg die we niet moeten ingaan.'' Verhoeven zal Dekker hierover aan de tand voelen.

Ook de SP is kritisch over het besluit van de NPO en wil dat verantwoordelijk staatssecretaris Sander Dekker in actie komt.

Groot maatschappelijk probleem
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk reageerde vrijdagmorgen lachend op het nieuws. ,,Dat vind ik nou echt een groot maatschappelijk probleem."

,,Waar heb je de publieke omroep voor als er geen Sesamstraat meer is. Hoe moet dat?'' vroeg Plasterk zich af.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat hij het ,,ontzettend jammer'' vindt.

Ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) verwees naar Dekker. Als er aanleiding voor is, zal die zeker met de NPO over de kwestie spreken, zei Bussemaker, die toegaf dat ze een enorm grote fan is van Meneer Aart. Bussemaker zei wel dat Sesamstraat zo bekend is dat iedereen het vast ook wel op de nieuwe plek zal weten te vinden. Waar Sesamstraat ook wordt uitgezonden, het blijft Nederlands cultuurgoed, aldus Bussemaker.

Plasterk wees erop dat Sesamstraat een interessante taalvorm heeft geïntroduceerd. ,,In het Nederlands zeggen we: ik heb gisteren buiten gespeeld. Engelsen zeggen: ik speelde gisteren buiten. Er is een hele generatie Nederlanders die dat nu zegt.''

Volgens de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blijft Sesamstraat vanaf 1 januari gewoon te zien op NPO 3. Het kinderprogramma zit namelijk ook in de ochtenduitzending van Zappelin en dit blijft zo. Alleen de avondeditie, een herhaling van de ochtendshow, komt te vervallen, zo laat de NPO weten in een reactie over alle ophef omtrent de verhuizing.

Sesamstraat wordt in de ochtend ook beter bekeken in de doelgroep van drie tot vijf jaar (40 procent tegen 15 procent), aldus de omroep. ,,Veel kijkers zijn met Sesamstraat opgegroeid en we begrijpen de emotie die de verhuizing losmaakt bij de oudere kijkers en de mensen die betrokken zijn bij Sesamstraat.''

Flexibel kijken
De keuze om het kinderprogramma op NPO 1 te vervangen voor Tijd voor Max heeft ermee te maken dat kinderen steeds meer flexibel naar programma's kijken, niet alleen op tv maar ook via NPO Gemist en internet. Bovendien zitten er rond 17.30 uur ook veel ouderen voor de televisie, licht de omroep verder toe.

,,Dat het voor de vaste kijkers van de avonduitzending van Sesamstraat wennen is, begrijpen we natuurlijk. Er zijn nog voldoende manieren om Sesamstraat volgen: op tv en online, live en op een later moment als het de kijker beter uitkomt. Sesamstraat blijft en is te zien op elke plek, op ieder moment, voor iedereen.''
De uitzending van 17.30 uur is vanaf 1 januari rond dezelfde tijd te zien op het digitale themakanaal Zapp Xtra.