Edsilia Rombley geeft punten in decolletéjurk Trijntje

VideoEdsilia Rombley heeft vanavond, voor het oog van zeker 200 miljoen tv-kijkers, namens Nederland de Eurovisie Songfestival-punten uitgedeeld in de inmiddels veelbesproken, naveldiepe decolletéjurk die Trijntje Oosterhuis aanvankelijk in Wenen wilde aantrekken.

Volledig scherm
© ANP

De jurk, ontworpen door Nederlander Tycho Boeker die ook de kleding voor de Toppers verzorgt, werd in ons land verwelkomd met een ware kritiektsunami. Een peiling op AD.nl wees zelfs uit dat een overgrote meerderheid de creatie typeerde als 'foeilelijk'. Trijntje trok zich aanvankelijk weinig aan van alle ophef, maar besloot uiteindelijk in de eerste halve finale toch een andere outfit aan te trekken: een gitzwarte, oversized jumpsuit. Ook die kledingkeuze werd getrakteerd op negatieve reacties. Boeker blijft hoe dan ook trots op de jurk. ,,Het is echt een technisch hoogstandje wat we hebben gemaakt. Je moet er toch voor zorgen dat alles goed op zijn plek blijft zitten. We hebben de jurk dan ook echt op haar lichaam gemaakt''.

Trijntje kon de ludieke stunt van Edsilia wel waarderen, zo meldde ze tijdens de finaleshow op Instagram. ,,Go Edje'', schreef Trijntje. ,,Twaalf punten van mij''. Na haar tv-optreden ging het op social media helemaal los over Edsilia die gisteravond zong bij de Toppers in de Amsterdam Arena.

Het ESF werd gewonnen door Zweden. Nummer twee werd Rusland en Italië veroverde een derde plek.