Volledig scherm
Hero Brinkman. © reuters

Elsevier verliest na klacht Hero Brinkman

UpdateDe Raad voor de Journalistiek geeft Hero Brinkman gelijk in zijn klacht tegen weekblad Elsevier. De inmiddels ex-PVV'er voelde zich door een commentaar in het blad onheus bejegend. Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier feliciteert Brinkman met de uitspraak, maar neemt geen letter terug van het omstreden commentaar.

Elsevier verliest na klacht Hero Brinkman (2)
De raad stelt dat er sprake is van een 'zodanige diskwalificatie' van Brinkman, dat Elsevier wederhoor had moeten toepassen.

Brinkman was kwaad op het magazine, dat volgens hem suggereerde dat hij achter dreigementen zit tegen trendwatcher René Boender, die de Willem Arondéuslezing zou houden. Hij verweet het weekblad, dat hem in verband bracht met een 'Twitterknokploegje', 'leugens en stemmingmakerij'. Joustra: 'Blijkbaar zien Brinkman en de raad niet het verschil tussen een echte knokploeg en een Twitterknokploegje, het woord dat wij hebben gebruikt.'

De meestal provocerende Willem Arondéuslezing wordt jaarlijks georganiseerd door de provincie Noord-Holland. Statenlid Brinkman had over Boender getwitterd: 'Deze klimaatgoeroe vraagt rond 6500 euro voor lezing van half uurtje. Compleet over de top. Graaier!' Boender zag af van de lezing.

Joustra: 'Deze uitspraak bewijst weer eens dat de Raad voor de Journalistiek elke relatie met de werkelijkheid heeft verloren. Geen commentator belt eerst met een politicus om te vragen of die het wel eens is met zijn commentaar. Toch stelt de raad dat wij dit hadden moeten doen.' Elsevier erkent al sinds 2000 het gezag van de Raad voor de Journalistiek niet meer. Het blad heeft wel de klacht van Brinkman op de website geplaatst en zal dat ook doen met deze uitspraak van de raad.

  1. RTL 4 wint zangshowoorlog: All Together Now stijgt, It Takes 2 zakt in
    kijkcijfers

    RTL 4 wint zangshow­oor­log: All Together Now stijgt, It Takes 2 zakt in

    De strijd om de kijker op vrijdagavond is tussen RTL 4 en SBS 6 al enkele weken losgebarsten. RTL 4 begon sterk met All Together Now, maar moest afgelopen week plots flink wat kijkers inleveren. Deze week zit het programma van Chantal Janzen echter weer in de lift en lijkt de zangshowoorlog met SBS 6, die gelijktijdig It Takes 2 geprogrammeerd heeft staan, definitief in het voordeel van RTL 4 beslist te zijn.