'En de NASA maar rotzooi in de ruimte dumpen'

ColumnEva Koreman is de nieuwe sidekick van Jeroen van Inkel, tijdens het programma 'Van Inkel In De Middag' op Q-music. Zij vervangt Patricia van Liemt. Voor AD.nl schrijft Eva wekelijks een column over haar enerverende werk. Vandaag over allerlei vormen van afval.

Volledig scherm
Eva Koreman. © Q-Music

Als je een oude DVD speler niet meer nodig hebt, kan je 'm gewoon tegen een lantaarnpaal in de polder gooien. Ik bedoel, die lantaarnpaal is niet echt van iemand. Ja, van de gemeente, maar er is niet echt iemand die er gekwetst door kan raken. En in de polder ligt zo'n DVD-speler ook net echt in de weg. Het duurt misschien wel weken, wat zeg ik, jaren voordat iemand er last van heeft. En dan is de helft alweer weggeroest. Nou ja, opgenomen door de natuur. 

En je moet het ook zo zien, alles is uiteindelijk ontstaan uit drie elementen: waterstof, helium en lithium. Dat was het enige wat er was na de oerknal, dus in wezen kun je stellen dat alles daaruit is ontstaan. De aarde, water, lucht, natuur en ook DVD-spelers. En lantaarnpalen.

In die zin kun je ook niet stellen dat het per definitie slecht is om een DVD-speler terug te geven aan kosmos. Door 'm ergens tegenaan te gooien. Een lantaarnpaal bijvoorbeeld.

Geamuseerd las ik het bericht dat de NASA een raket met robotverkenner, de zogenaamde LADEE, naar de maan heeft gestuurd, die daar de atmosfeer moet gaan onderzoeken. Lancering niet zonder problemen. Missie gelukkig niet in gevaar. Zal 6 maanden gaan duren.

Prima tot zover. Maar dan de laatste zin: De missie eindigt met een kamikaze-actie van LADEE op de maan. Ze gaan die raket gewoon dumpen. Zich te pletter laten vliegen. Op dit moment zweeft er bijna zes ton schroot door de ruimte, afgedankte satellieten en stukjes ruimteschip. Dat is niet alleen gevaarlijk (onze André moest zich vorig jaar nog verschuilen in het ISS voor een brokstuk), maar ik vind het ook ronduit asociaal.

Op het moment dat je gebruik maakt van een ruimte, of de ruimte, heb je toch ook de verantwoordelijkheid om die schoon te houden (afgezien van mijn eigen badkamer, maar dat terzijde). We zijn het er allemaal over eens dat de aarde vervuilen niet leuk en aardig en goed is. Maar de maan, het universum, is toch ook onderdeel van de wereld waarin wij ons begeven?

De vanzelfsprekendheid waarmee NASA, Rosaviakosmos en ESA hun overbodige spul dumpen verwondert me. Oh ja, dan de radio. Het was een mooie week, onze luistercijfers zijn hemels, een all time high. We hebben hebben gelachen en wijn gedronken. Zoals mijn collega's Mattie & Wietze van de ochtendshow plachten te zeggen: we gaan als een raket. Als we ons nu maar niet te pletter vliegen.

Groet, Eva

  1. Miljoen kijkers zien 'Beste Zanger' Ruben (21) hele uitzending huilen: 'Kan iemand hem kapotknuffelen?’

    Miljoen kijkers zien 'Beste Zanger' Ruben (21) hele uitzending huilen: 'Kan iemand hem kapotknuf­fe­len?’

    Singer-songwriter Ruben Annink (21) heeft zich gisteravond bij AVROTROS-programma Beste Zangers van zijn meest kwetsbare kant laten zien. De Amsterdammer werd voor het oog van 1,1 miljoen kijkers overmand door emoties door met name de optredens van Floor Jansen en Rolf Sanchez. De NPO1-show is al weken een groot succes en eindigde ook gisteren als derde best bekeken programma van de dag.