Volledig scherm
© Thinkstock

Endemol komt met speciaal kanaal voor YouTube

Endemol gaat online televisie maken voor YouTube. De Nederlandse televisieproducent is, samen met onder meer de Britse omroep BBC, een van de bedrijven die gaan samenwerken met het videoplatform om op maat gemaakte video's aan te leveren.

Google, de eigenaar van YouTube, maakte maandag bekend meer dan zestig nieuwe videokanalen te lanceren met materiaal uit landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De nieuwe programmering komt bij de honderd kanalen die vorig jaar in de VS zijn opgestart.

Beroemdheden
Op de Europese kanalen zijn video's te zien over beroemdheden, worden bepaalde thema's belicht en kunnen bestaande programma's worden bekeken. 'Sommige kanalen draaien om een bepaald persoon, op andere kanalen is materiaal te zien van partners met een grote passie voor een bepaald onderwerp', zegt Ben McOwen Wilsen, verantwoordelijk voor de Noord-Europese samenwerkingsverbanden.

Het doel van de kanalen is dat producenten met materiaal komen dat ze niet op televisie kunnen tonen. De expansie naar Europa is een nieuwe stap in de ontwikkeling van YouTube tot een meer traditioneel bedrijf dat op maat gemaakte videocontent selecteert en aankoopt.

Omzet
Hoeveel geld er precies omgaat in de samenwerkingsverbanden, is niet bekend. Wel is bekend dat YouTube vorig jaar omgerekend 77 miljoen euro betaalde aan producenten die de Amerikaanse kanalen van materiaal voorzagen.