Volledig scherm
Planking.

Facebookrage 'planking' eist dode

Een Australische man die stierf toen hij van een balkon viel, deed volgens de politie aan 'planking'. Hierbij gaan mensen plat op hun buik liggen op verschillende voorwerpen en soms op gevaarlijke plaatsen en plaatsen hiervan foto's op social media, zoals Facebook.

Volledig scherm
Actor Beal. FOTO FACEBOOK

De 20-jarige Actor Beale viel van een balkon in een appartementsgebouw in het Australische Brisbane. Hij stierf ter plaatse aan zijn verwondingen.

Steeds populairder
Politie-agent Ross Barnett zegt dat de man probeerde te liggen op de leuning van het balkon toen hij zijn evenwicht verloor en op de grond viel. 'Hij en een vriend probeerden eerder die avond op verschillende plekken aan 'planking' te doen. Dit is waar we al lang voor vreesden en het zal niet bij deze ene keer blijven.'

Rechter
Plankers nemen gewaagde foto's en delen die dan op Facebook met andere gelijksgezinden. Zo zetten ze er elkaar toe steeds meer risico's te nemen voor hun hobby. De Facebookgroep 'Planking Australia' telt meer dan 58.000 volgers. Een aantal van hen laten zich vastleggen liggend op kranen of koelkasten. In Australië kun je aangeklaagd worden als je dit doet op gevaarlijk plaatsen. Beale moest al voor de rechter verschijnen toen hij betrapt werd tijdens het planken op een politie-auto.

Volledig scherm