Volledig scherm
Anne Frank © AFP

Fakkeltocht voor Anne Frank roept vragen op

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet vraagtekens bij het plan van de EO om direct na de nationale dodenherdenking een liveprogramma op televisie te brengen waarin acteurs al zingend het verhaal van Anne Frank uitbeelden in combinatie met een fakkeltocht van De Hollandsche Schouwburg naar het Anne Frank Huis in Amsterdam.

'Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij past respect en ingetogenheid', reageert de organisator van de nationale herdenking en de viering van Bevrijdingsdag. 'Voor het Nationaal Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt. Het Nationaal Comité verzoekt de initiatiefnemers en de netcoördinator van Nederland 1 nadrukkelijk zich ook die vraag te stellen.'

Netmanager Marcel Peek van Nederland 1 laat weten dat het omroepen vrij staat om programma-ideeën aan te dragen. 'Het uitgelekte programmavoorstel van de EO hebben wij niet in de huidige vorm gezien', reageert Peek. De netmanager vervolgt: 'Wij hebben een goede relatie met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de EO weet dat wij nooit een liveherdenking zullen uitzenden waar het Nationaal Comité niet achterstaat.'

De EO hoopt het project samen met de producent van The Passion rond te krijgen. 'Voorlopig is het een idee en kan de uiteindelijke vorm nog anders uitpakken', laat de EO-woordvoerder weten. In het plan staat dat bekende acteurs op verschillende locaties in de stad scènes uit het dagboek van Anne Frank naspelen en bekende Nederlandstalige nummers zingen. Als het aan de omroep ligt, wordt de herdenkingstocht een jaarlijkse traditie in wisselende steden.

Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité zegt het plan te omarmen. 'Het idee is goed. Het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en wat zich allemaal heeft afgespeeld kan niet wijd genoeg verspreid worden. Het historisch besef van Nederlanders is namelijk niet groot', zegt Grishaver. Hij vindt 4 mei geen ongeschikte dag voor een fakkeltocht op tv en vergelijkt het evenement met de vele theatervoorstellingen aansluitend op de dodenherdenking.

Het Anne Frank Huis en de gemeente Amsterdam konden woensdag nog niet reageren op het initiatief van de EO.